Clara har forvaltet sine egne penge, siden hun var fire år

Helene og Clara. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Helene Sternkopf vil sikre, at datteren Clara bliver god til at håndtere penge. Derfor har Clara, siden hun var fire år, haft egne lommepenge at disponere over. Clara har kvitteret for tilliden ved at spare op til flere store ting.

Egentlig var det datterens interesse for, hvordan økonomi fungerer, der satte moderen i gang med at betale lommepenge.

»Jeg tog udgangspunkt i Claras interesse. Da hun var tre år, sparede hendes store kusine sammen til ting, hun skulle bruge, når hun flyttede hjemmefra. Altså ville Clara også spare sammen til en plæneklipper. Hun ville også have lov til at betale, når vi købte ind, så jeg tænkte, at det måtte jeg prøve at bygge videre på. Jeg forklarede Clara, at hun må ønske alt i hele verden, men at der ikke er garanti for, at hun får dette,« fortæller Helene Sternkopf, der er studerende på Syddansk Universitet og bosat i en forstad til Odense.

Clara fik først ti kroner om ugen, som hun sparede op. I dag er beløbetsteget, så hun nu får 30 kroner om ugen. Først ryger pengene i sparegrisen og derefter i banken, når grisen bliver for tyk.

Helene Sternkopf har anvendt mønterne til at tydeliggøre over for Clara, hvad ting koster.

»Jeg gjorde det meget håndgribeligt ved at lave en bunke med de penge, som en ting kostede, og en bunke med de penge, der var tilbage. Ting er ikke gratis, det ved hun nu. For eksempel ville Clara gerne have en fjernstyret bil til 200 kroner. Den blev kun brugt to gange på et år, så den solgte vi igen,« fortæller Hele­ne Sternkopf.

Clara har selv sparet op til en computer og en iPhone 6, som har vist sig at være påskønnede investeringer.

»Clara er rigtigt god til at spare op, og nu har hun en konto, som hun kan følge gennem netbanken,« siger Helene Sternkopf, som understreger, at lommepengene ikke er knyttet til pligter i hjemmet.

»Clara skal ikke yde noget for pengene. Det kommer hun til i arbejdslivet. Vi samarbejder om pligterne i hjemmet og har dermed mere tid at bruge sammen.«

Helene Sternkopf har svært ved at forudse, hvor meget lommepengene skal stige, når den nu otteårige Clara bliver en halvvoksen teenager.

»Det bliver vel omkring 100 kroner om ugen, når hun bliver 13 eller 14 år. Men tingene går stærkt, så jeg må tage stilling til det, efterhånden som det udvikler sig,« siger Helene Sternkopf, som indpoder den økonomiske forståelse og ansvarlighed på baggrund af egne erfaringer.

»Jeg fik ikke selv lommepenge og måtte tilegne mig økonomisk viden op gennem ungdomslivet. I begyndelsen brugte jeg hele lønnen på 14 dage og levede så af grapefrugter resten af måneden.«

Rådet til andre forældre er så tidligt som muligt at give børn en fornemmelse af, at ting koster penge, for »lommepenge giver dem også stoltheden ved selv at erhverve ting.«