Cheføkonom: »Sådan bliver de nye ejendomsvurderinger«

Danske boligejere kan se frem til meget mere præcise vurderinger af deres ejendomme, vurderer økonom, der er kommet med input til Skatteministeriet.

Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle mulige fordele og ulemper ved en ejendom kommer fremover til at spille en rolle, når Skat værdisætter din bolig. Det vurderer cheføkonom i BRF Kredit Mikkel Høegh på baggrund af de input, som Skatteministeriet har indhentet i realkreditselskaberne.

Realkreditselskaberne har nemlig brug for at kunne vurdere ejendomme meget præcist, når de skal opgøre værdien i forhold til de lån, de udsteder med sikkerhed i den fast ejendom. Derfor bruger realkreditsektoren meget omfangsrige og præcise data om de enkelte huse og lejligheder.

»Skat vil gerne bruge moderne modeller til at komme endnu tættere på en markedsværdi. Det vil sige modeller, der er inspireret af realkreditinstitutterne. Vi bruger alle tilgændelige data om boligerne,« siger Mikkel Høegh.

Det vil sige, at faktorer lige fra afstanden til skov, strand til baggrundsstøj på en bestemt adresse kan indgå i værdisætningen af en bolig.

Realkreditinstitutterne køber deres data fra eksterne leverandører, typisk Geomatic, som Berlingske tidligere har omtalt som mulig leverandør af data til Skat. Men Skat er med en række nyansatte eksperter i færd med at bygge sit eget system, som skal bruges til at udarbejde nye ejendomsværdier fra 2018. Og Geomatic bruger data fra geo-datastyrelsen, så staten dermed allerede har data tilrådighed.

Med den seneste udskydelse af forhandlinger om en skattereform til efteråret, gætter Mikkel Høegh på, at reformen bliver kædet sammen med de nye ejendomsvurderinger.

»Nu vil man jo lave en 2025-plan, og da udløber skattestoppet jo. Det gør det tvingende nødvendigt at få lavet en reform af beskatning af ejendomme - især hvis man vil lette på skatten på arbejdsindkomst. Så skal boligskatterne nok holde for,« siger Mikkel Høegh.

Skatteministeriets udfordring i forhold til realkreditsektoren er at skille værdien af grunden og den samlede ejendom ad, så der kan opkræves en særskilt grundskat, grundskylden.

»Det er supersvært. Der er masser af statistik på ejendomme, men der, hvor der bor flest mennesker i Danmark, bliver der ikke handlet grunde uden bygninger, og dermed er det supersvært at lave en grundvurdering. På den måde er vi er heldige i forhold til Skat, for vi belåner jo bygning og grund samlet,«siger Mikkel Høegh.

Han og andre økonomer vurderer, at det nye vurderingssystem kan medføre en kraftig skattestigning, hvis skatterne skal modsvare de prisstigninger, ejendomsmarkedet har oplevet i de senere år.