Cheføkonom: Opsparing koster gennemsnitsfamilien 3000 kr. i 2017

Gennemsnitsfamilien i Danmark står til at miste 3000 kr. i 2017 ved at have sin opsparing stående i banken. Det viser en analyse lavet af Spar Nord. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Gennemsnitsfamilien i Danmark står til at miste 3000 kr. i 2017 ved at have sin opsparing stående i banken.

Det viser en analyse lavet af Spar Nord.

»Kendsgerningen er, at det i mange år har været spild af penge,« siger Jens Nyholm, cheføkonom i Spar Nord.

Tabet skyldes, at de danske indlånskonti giver en forrentning, som er lavere end inflationsudviklingen, der i år er steget i forhold til de seneste tre år.

»I år er gennemsnittet af den årlige inflationstakt i de første syv måneder på 1 pct. og holder den takt året ud, så vil det koste den gennemsnitlige husholdning godt 3000 kroner i mistet købekraft,« siger Jens Nyholm, cheføkonom i Spar Nord.

På trods af den lave eller ligefrem negative rente er den gennemsnitlige opsparing på en bankkonto i en husstand steget til 311.946 kr. i 2017 fra 232.153 kr. i 2008.

Ud over at økonomien er vokset, skyldes stigningen ifølge Jens Nyholm, at finanskrisen stadig hænger i baghovedet, samt at globalisering og den teknologiske udvikling har givet os billige forbrugsgoder.

»I dag er vi nok til en vis grad mætte - der er simpelthen en grænse for, hvor ofte man føler behov for at skifte det store fladskærms-TV ud, og hvad vi ellers har brug for, siger cheføkonomen og anbefaler, at folk med større summer stående i banken overvejer at udnytte nogle af dem mere effektivt.«

»En umiddelbart oplagt måde er at betale dyr gæld ud. En anden mulighed er at investere pengene. Det indebærer selvfølgelig en vis risiko, som man skal være klar over, og derfor kunne det være en god idé at investere via for eksempel puljeordninger eller investeringsforeninger, så man opnår en større spredning og dermed mindre risiko,« siger Jens Nyholm.