Chefen vil have dig ned i løn

Halvdelen af de danske erhvervsledere mener, at lønnedgang er nødvendig, hvis virksomheden skal klare sig gennem krisen.  

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne kan lige så godt forberede sig på at få mindre i lønningsposen, hvis vi skal undgå fyringsbølger og massiv arbejdsløshed under den aktuelle krise. Sådan lyder udmeldingen i hvert fald fra en stribe virksomhedsledere over hele landet i en rundspørge, som Politiken har foretaget.

Halvdelen af de adspurgte - 54 procent - erklærer sig enige eller delvist enige i udsagnet: " I den aktuelle krisetid, hvor der forventes stigende arbejdsløshed, bør lønmodtagere være indstillet på at gå ned i løn for at sikre flere arbejdspladser. Hver fjerde er uenig.

I fagforbundet Dansk Metal mødes udmeldingen med hovedrysten.

- Lønnedgang er et rigtigt dårligt kriseværktøj, siger forbundssekretær Keld Bækkelund Hansen.

- Det viser, at man ude i virksomhederne ikke tænker på samfundets sammenhængskraft. Eksperter og politikere er enige om, at vi skal have gang i forbruget for at komme gennem krisen. Det får vi altså ikke ved at skære i lønnen.

- Det bedre at trimme organisationen, så de afskedigede medarbejdere kan blive efteruddannet eller besætte de ledige stillinger, der faktisk er på arbejdsmarkedet, siger han til Politiken.

Rundspørgen er foretaget blandt 86 virksomheder over hele landet, der har mindst 100 ansatte. Men selv om ønsket om lønnedgang er udbredt, er der ikke umiddelbart opbakning fra brancheorganisationen Dansk Erhverv.

/ritzau/