Central swapsag skal afgøres i Højesteret

Nu skal der sættes et endeligt punktum i en af de mest centrale sager om bankers salg af de giftige swapaftaler til andelsforeninger. De har i en lang række tilfælde gjort andelsboliger værdiløse.

Vestre Landsret i Viborg behandlede senest sagen om swap-aftalen mellem Jyske Bank og Engskoven i Skødstrup. Her ses advokat for Engskoven Thomas Schioldan forrest samt foreningens talsmand Lund Poulsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jyske Bank skal gennem endnu en retssag, før den slipper for ansvaret for det uføre, som andelsforeningen Engskoven endte i på grund af en swapaftale med banken. Swapaftalen betød, at foreningens andele faldt i værdi og dermed ikke har været salgbare i årevis.

Banken og andelsforeningen har været gennem hele retssystemet med sejre til Engskoven i både ankenævn og byret, hvorefter Vestre Landsret i 2015 lod Jyske Bank gå af med sejren. Men det var en sejr med forbehold, for der stod i dommen, at banken havde pådraget sig ansvar for dårlig rådgivning - men at andelsforeningen ikke kunne få erstatning, fordi den ikke kunne dokumentere et tab i forhold til at have optaget et fastforrentet lån i stedet for det variabelt forrentede lån og swapaftalen.

En swapaftale kobles typisk sammen med et variabelt forrentet lån. Aftalen går ud på, at kunden - i dette tilfælde Engskoven - betaler en fast rente til banken, som til gengæld betaler ydelsen på det variabelt forrentede lån.

Men swapaftaler falder i værdi i takt med rentefald, og det gav Engskovens swapaftale en så voldsom negativ værdi, at boligerne i foreningen blev stort set værdiløse.

Engskovens advokat Thomas Schioldan Sørensen er tilfreds med muligheden for at få sagen forelagt for Højesteret.

»Det er ikke givet, at der indrømmes såkaldt tredjeinstansbevilling, og jeg er i sagens natur tilfreds med, at procesbevillingsnævnet ligeledes finder sagen tilstrækkelig principiel til at blive forelagt for Højesteret. Dermed kan vi få prøvet, om det skal være gældende ret, at en kunde har en reklamationspligt allerede ved den blotte oplysning om en negativ markedsværdi, selvom markedsværdien er uden betydning for de af Landsretten konstaterede mangler ved rådgivningen. Min klient har fortsat sigte på at få aftalen erklæret ugyldig ved dom,« siger han.

Sagen kommer til at dreje sig om, hvorvidt Jyske Bank har ansvar som rådgiver i sagen, og dermed om aftalen er bindende for Engskoven.

»Vi mener, at aftalen ikke er bindende, således at andelshaverne igen kan råde over andelsbeviser med en egentlig økonomisk værdi,« siger Thomas Schioldan Sørensen.

Vestre Landsret slog i sin dom fast, at bankens rådgivning på nogle punkter var så mangelfuld, at andelsboligforeningen i princippet kunne hæve aftalen med banken. Retten slog også fast, at »banken var erstatningsansvarlig over for andelsboligforeningen på grund af den mangelfulde rådgivning. Andelsboligforeningen fik dog ingen erstatning, fordi foreningen ikke havde bevist, at den havde lidt det tab, som den påstod,« hed det i dommen.