Celebre skilsmisser i dansk erhvervsliv

Direktør John Trolle og hans hustru Janni fra virksomheden Memory Card Technology A/S modtog i 1999 "Kong Frederik den Niendes Hæderspris for fortjenstfuld indsats for dansk eksport". Fold sammen
Læs mere
Foto: JENS NØRGAARD LARSEN

En række danske familieejede virksomheder har været gennem mere eller mindre dramatiske forløb i forbindelse med skilsmisser, når iværksættervirksomheden udvikler sig til en værdifuld forretning, og parret, der startede virksomheden i beskedne lokaler som unge, går fra hinanden.

Nogle par deler mere eller mindre lige over – det gælder f.eks. Winnie og Per Enevoldsen, som sammen opbyggede smykkeeventyret Pandora. Andre som den nu fallerede it-iværksætter Erik Damgaards tidligere hustru Signe Damgaard var overladt til eksmandens nåde, fordi Erik Damgaard havde særeje. For nogle som de tidligere it-iværksættere Michael Matthiesen og John Trolle bidrog skilsmissen til deres ruin.

En af Danmarks rigeste ekskoner er ifølge en opgørelse foretaget af Berlingske Business i slutningen af 2012 Winnie Enevoldsen, som har en formue på tre mia. kr. Winnie Enevoldsen, som har skiftet efternavn til Dahl opbyggede sammen med sin tidligere mand Per Enevoldsen smykkevirksomheden Pandora.

I dag er parret skilt, og Winnie Dahl bor i Roskilde, hvor hun bl.a. fungerer som lokal mæcen, mens Per Enevoldsen bor i Thailand, hvor Pandoras smykkefabrik ligger.

Så er der Erik Damgaard, som faldt for nøgenmodellen Anni Fønsby og forlod hustruen gennem mange år, Signe Damgaard, og parrets teenagebørn.

Erik Damgaard blev milliardær, da han fusionerede sit og broren Preben Damgaards livsværk, Damgaard Data med Navision, hvorefter det fusionerede selskab blev solgt til Microsoft. Erik Damgaard havde ligesom de fleste i sit miljø sikret sig særeje for at beskytte virksomheden i tilfælde af skilsmisse.

Signe Damgaard havde således ingen krav på ejerandele i virksomheden, og Erik Damgaard var længe om at kompensere hende. Det skete først efter pres fra venner og familie.

Så smart som Erik Damgaard var it-boblens wunderkind Michael Mathiesen ikke. Økonomien i hans virksomhed 2M Invest, som blomstrede omkring forrige årtusindeskifte, fik et skud for boven, da han blev skilt fra hustruen, Lone Dideriksen Mathiesen, omkring årtusindeskiftet.

Michael Mathiesen måtte overdrage ekshustruen halvdelen af aktierne i den dengang børsnoterede virksomhed 2M Invest. For at genvinde kontrollen over virksomheden lånte Michael Mathiesen penge i banken for at købe aktierne tilbage for omkring 50 mio. kr.

Det betød stor gæld, og skilsmisse-lånet var med til at trække ham og 2M Invest ned, da it-boblen brast i 2000, og 2M Invest gik konkurs i året efter. Siden gik hans personlige holdingselskab MM Finans 1 konkurs.

I dag kan Lone Dideriksen Mathiesen glæde sig over, at hun solgte sine 2M Invest-aktier i tide. Hun bogfører således i senest offentliggjorte regnskab en egenkapital på 27 mio. kr. i sit selskab Jukilo Invest og har således tæret på formuen siden skilsmissen.

Michael Mathiesen er mere eller mindre forsvundet ud af dansk erhvervsliv. Hans selskab Cellpoint gik konkurs i 2010, men han har i dag et par bestyrelsesposter.

Endnu en it-iværksætter John Trolle blev rig på at starte Memory Card Technology, men blev i 2001 erklæret personlig konkurs på begæring af det daværende Unibank. Banken havde 50 mio. kr. i klemme hos John Trolle efter at have udbetalt pengene til ekskonen, Janni Trolle, som var blevet tilkendt pengene i et skilsmisseforlig på et tidspunkt, hvor John Trolle mente at være god for 600-700 mio. kr.

Ved parrets skilsmisse fik hun en bankgaranti for beløbet i kontanter. Banken vedstod sig altså garantien, men krævede omgående pengene fra John Trolle, der ikke kunne betale. Janni Trolle mistede siden en stor del af formuen på fejlslagne investeringer og tabte sidste år en erstatningssag på 50 mio. kr. mod Jyske Bank for dårlig rådgivning. Sagen er anket til landsretten.