Byggeriet efter studieoptag: Nye tendenser presser boligmarkedet

Det rekord store optag af studerende til de videregående uddannelser giver titusinder et akut boligproblem. Dansk Byggeri opfordrer kommunerne til at være mere på forkant med udviklingen for at imødegå alenlange akutventelister og skyhøje huslejer.

Udbuddet af boliger ikke står mål med efterspørgslen. Det giver højere priser, og presser de studerende til at sove på sofaer hos bekendte eller til at bo i dårligere boliger, påpeger Dansk Byggeri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen

Igen i år melder universiteterne om et rekordstort antal optagne studerende på de videregående uddannelser. Dermed fortsætter tendensen fra de seneste mange år, men udbuddet af boliger ikke står mål med efterspørgslen. Det giver højere priser, og presser de studerende til at sove på sofaer hos bekendte eller til at bo i dårligere boliger, påpeger Dansk Byggeri.

Beregninger fra Dansk Byggeri viser, at studieoptaget i år alene skaber en efterspørgsel på godt 20.000 boliger. Men I universitetsbyerne er der i forvejen pres på boligmarkedet, og udviklingen i antallet af nybyggede kvadratmeter til kollegieboliger står ikke mål med udviklingen i studieoptaget.

Siden 2010 har optaget været støt stigende år for år, og alene i 2015 blev der optaget knap 13.000 flere studerende end i 2010. Ifølge Danmarks Statistik er der dog kun kommet 1.052 flere kollegieboliger målrettet de studerende på landsplan i løbet af over hele perioden, påpeger Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

»Når boligmarkedet ikke udvides i takt med tilstrømningen til byerne, øger det presset på boligmarkedet, hvilket får priserne til at stige. Det har store konsekvenser særligt for de studerende, da de kun har adgang til den billigste del af boligmarkedet, grundet deres begrænsede rådighedsbeløb«, skriver Dansk Byggeri.

Brancheorganisationen påpeger også, at de store byer i Danmark i forvejen oplever en tilstrømning af borgere, også fra andre aldersgrupper end de studerende. Samlet set medfører det, ifølge Dansk Byggeris beregninger, et behov for 120.000 flere boliger frem mod 2020 på grund af øget tilflytning til byerne, øget befolkningstilvækst og flere ældre.

»De store byer som Århus og København gør allerede en del, men ser man på behovet, bygges der desværre ikke nok. Man er nødt til at forholde sig mere realistisk til, hvilke tendenser og sociale strømninger, der vil gøre sig gældende i fremtiden, så det reelle behov kan dækkes,« siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, Maria Schougaard Berntsen.