By-sælgere giver stadig rabat på boligerne

Udbudspriserne på lejlighederne er steget voldsomt i de senere år, men køberne skal stadig betragte priserne som vejledende.

Udbudspriserne på lejlighederne er steget voldsomt i de senere år, men køberne skal stadig betragte priserne som vejledende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen

Boligsiden Boliga.dk har gennemgået lejlighedshandlerne i Danmarks fire største byer i 2015, og tallene viser, at de fleste boliger stadig bliver solgt til en pris, som ligger under den oprindelige udbudspris.

61 procent solgt under prisen
I den første statistik er der set på forholdet mellem lejlighedernes oprindelige udbudspris og den endelige salgspris – dvs. inklusiv prisnedsættelser i udbudsperioden –  og her viser tallene, at 61 procent af lejlighederne i Københavns Kommune blev solgt til mindre, end hvad de oprindeligt blev udbudt til.*

I Aarhus Kommune er det 72 procent, mens det i Aalborg Kommunes og Odense Kommunes tilfælde drejer sig om 81 procent og 76 procent af lejlighedshandlerne.

I undersøgelsen har Boliga sat en bagatelgrænse på 0,5 procent. Det betyder, at hvis en lejlighed er solgt inden for 0,5 procent under udbudsprisen, betragtes den som “handlet til prisen”

Et gran salt
Ifølge Boliga-direktør Ricco Zuschlag viser statistikken, at sælgernes udbudspriser – selv på den hektiske del af markedet  – altid skal tages med et gran salt.

– Sælgerne og mæglerne lugter guld i øjeblikket, og derfor bliver udbudspriserne også sat ganske højt i de større byer. Men derfor skal man ikke nødvendigvis betale det, de forlanger. Hvis man blot kan få prisen ned med én, to eller tre procent, som er det typiske i f.eks. København, kan man stadig spare mange tusinde kroner, siger Ricco Zuschlag.

Der forhandles stadig
I den anden statistik har Boliga kigget på forskellen mellem boligens sidste udbudspris og den endelige salgspris, populært kaldet forhandlingsrabatten. Her viser undersøgelsen, at det i 55 procent af tilfældene er lykkedes køberne i Københavns Kommune at få handlet kroner og øre af prisen.

I Aarhus, Aalborg og Odense er tallene henholdsvis 71 procent, 72 procent og 71 procent.

Over halvdelen giver rabat
Hvis man udvider skønnet lidt og betragter et prisnedslag på maks. én procent som “solgt til prisen”, er der stadig et flertal af sælgerne, som sælger under udbudsprisen i forhandlingssituationen.

Det drejer sig om 51 procent af sælgerne i Københavns Kommune, 67 procent i Aarhus Kommune, 72 procent i Aalborg Kommune og 70 procent i Odense Kommune.