Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danskernes favoritbiler er i øjeblikket de helt små køretøjer til omkring 100.000 kroner. Men bagsiden af den store popularitet er, at værditabet stiger med antallet af brugte biler på markedet.
Dertil kommer, at nyprisen på de små biler har været faldende samtidig med, at der kommer mere udstyr i dem. Det er to faktorer, der også presser prisen på et brugt eksemplar nedad, påpeger bilanalytiker Jan Lang fra eBay, der ejer Bilbasen med lige nu over 37.700 biler til salg.
En konkret analyse af værditabet på de mest handlede modeller i tre forskellige bilklasser afslører, at det gennemsnitlige tab blandt minibilerne er på 68,2 procent, mens det for firmabiler og luksusbiler er henholdsvis 53,2 og 62,8 procent i gennemsnit.
Beregningen er foretaget over fire år, 80.000 kilometer og ved salg til en forhandler af en bil i middelgod stand. Det betyder, at man kan formindske værditabet ved at holde sin bil i meget god stand samt forsøge at sælge den privat, så en forhandler ikke skal beregne sig en fortjeneste på handlen.
Afskrivningen svarer i kroner til, at minibilerne i gennemsnit falder med 67.400 kroner over de fire år, mens firmabiler og luksusbiler taber noget større beløb på grund af den højere nypris på bilerne.
»Men selv om man køber en bil til kun 100.000 kroner, kan man ikke negligere, at der er tale om et stort værditab procentuelt,« siger Jan Lang.
Solgte brugte biler uden problemer
Han peger på, at efterspørgslen på de små biler i de første år efter deres gennembrud var så stor, at forhandlerne uden problemer kunne sælge biler med 30.000 kilometer under hjulene til priser kun 10.000 kroner under nyprisen. Men andelen af solgte minibiler som VW Up, Toyota Aygo og Citroen C1 er kun steget og udgør nu 80-85 procent af bilsalget til private. Og dermed bliver der gradvist lagt mere og mere pres på brugtpriserne.
»Det kunne begynde at ses i midten af 2012, og det er for alvor slået igennem i hele 2013. De biler, der virkelig falder i pris, er første generation af minibilerne, som blev solgt i 2008, 2009 og 2010,« siger Jan Lang.
Her spiller det ind, at bilerne er blevet bedre og bedre udstyret. Jan Lang nævner som eksempel en Toyota Aygo fra 2009, som i en given version med fire døre kostede 130.000 kroner – uden aircondition.
»Nu kan du få den samme bil ny til 85.000 kroner med aircondition – altså bedre udstyret og billigere,« påpeger Jan Lang.
Lige nu kan tre modeller af minibilerne købes nye fra cirka 65.000 kroner, og det betyder ifølge Jan Lang, at ejere af de brugte minibiler er nødt til at forholde sig til, om de vil tabe kraftigt på bilen eller beholde den og lade afskrivningen fortsætte.
Ifølge Bilbasens tal er priserne på små-bilerne alene i år faldet omkring 15 procent, og der er ingen udsigt til, at faldet vil aftage.
»For ejerne medfører det en stigning i værditabet, for køberne er det gode nyheder, da de vil få nyere, mindre biler til meget få penge sammenlignet med i dag,« siger Jan Lang.
Gode nyheder til de større
Til gengæld er der gode nyheder til ejere af både firmabiler, som stort set er samme biltype som store familiebiler, samt ejere af luksusbiler som ellers har taget store værditab på deres biler i slipstrømmen på finanskrisen.
For luksusbilernes vedkommende har de gennem flere år fået så store prissmæk, at de nu er nede i et prisleje, hvor der er flere købere.
Dertil kommer, at brugte biler i firmaklassen har holdt priserne så godt, at købere er begyndt at tage det formindskede prishop til den næste klasse, så biler som Audi A4 og A6 er alternativer til de typiske firmabiler som VW Passat og Ford Mondeo.
Begge bilklassers brugtpriser nyder godt af et formindsket udbud på grund af en øget eksport under og efter den finansielle krise, og endelig er flere og flere brugte luksus-biler med mere end 36 måneder på registreringsattesten blevet skattemæssigt mere attraktive at lease ud, hvilket også mindsker udbuddet.
»Så samlet forventer jeg faktisk, at vi vil se en øget efterspørgsel ind i 2014 på biler i luksussegmentet som en konsekvens af, at tendensen fra 2013 vil fortsætte,« siger Jan Lang.
På markedet kan bilkøberne stadig finde en overvægt af udskiftede firmabiler omkring årsskiftet.
Udskiftning af firmabiler er ellers generelt ved at sprede sig over hele året, og i øjebikket er der så mange flere købere end sælgere af brugte firmabiler eller familiebiler, at der ifølge Bilbasens analyse slet ikke vil kunne spores en pukkel af brugte firmabiler til salg i begyndelsen af det nye år. Der kan endda blive tale om stigende priser på firmabilerne over de kommende måneder, vurderer Jan Lang.