BRF Kredit revser ulogisk boligskat

BRF Kredit advarer imod, at danske boligejere står til en milliardregning, da den nuværende konstruktion med grundskyld er uigennemsigtig og ulogisk.

Det er resultatet af, at der er et skatteloft og ikke et skattestop, vurderer cheføkonom Ulrikke Ekelund.

Den nuværende konstruktion er procyklisk, så boligejere skal betale mere, når det går dårligere og mindre, når det går frem.

- Det er fuldstændigt modsat af, hvad man betegner som en fornuftig skat med gode egenskaber. En boligskat bør tage brodden af de værste udsving i både negativ og positiv retning, ikke forværre dem. Nye tal fra Danmarks Statistik viser her til morgen, at det offentlige fik 400 mio. kr. mere ind i grundskyld i 2012 fremfor 2011 til trods for, at ejendomspriserne faldt, skriver Ulrikke Ekelund i en kommentar og fortsætter:

- Ikke nok med at skatterne virker omvendt af, hvad der burde være hensigten med en skat ud over at finansiere det offentlige, så er der udsigt til voldsomme stigninger i grundskyldbetalingerne.

Ifølge BRF Kredit kommer de danske boligejere til at betale samlet 1,475 mia. kr. mere i grundskyld, da grundskyldpromillen forventes at stige til 26,27 i år mod 26,07 sidste år.

- Som følge af, at der er skatteloft og ikke skattestop, skal grundværdistigningerne siden 2001 indhentes og beskattes. Det betyder, at man i mange år frem kan forvente en stigning i grundskylden, med mindre SKAT pludselig vurderer, at grundværdierne er faldet. Dermed virker beskatningen noget arbitrær. I gennemsnit kan en dansk boligejere forvente stigende grundskyldsbetalinger de næste 10 år. Og der er ikke tale om små stigninger. De steder, hvor det er værst, vil den samlede betaling således stige med mere end 100 pct., skriver Ulrikke Ekelund.