Brevkassen: Skal man virkelig finde sig i skrald lige op ad vinduet?

Uhygiejniske forhold skal bringes i orden af andelsforening – ellers skal kommunen gribe ind.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

?Vi bor i en andelsbolig, hvor beholdere til affald, papir, plastic og pap står direkte uden for vores soveværelse og altan. Nogle gange kan vi ikke åbne vinduet for skrald.

Vi kan ikke få bestyrelsen til at flytte beholderne. De bestemmer sammen med vores ejendomsservice, hvor affaldsbeholderne skal stå, og vores kommune vil ikke blande sig i det.

Jeg har læst alt muligt om skraldemændenes rettigheder, og det er okay med mig – men har jeg da slet ingen rettigheder her i samfundet? Kan man bare lave en losseplads op ad vores vindue og altan?

Bestyrelsens argument er, at vi har ikke råd til at lave en ny containerplads, men det er nu nok mere viljen, der mangler; plads er der nok af.

Spørgsmålet er, om der dog slet ikke findes en lov for, hvor tæt man må sætte skrald ved beboelse, eller skal der først rotter og lugtgener til, før vi kan få en reaktion?

Med venlig hilsen E.

Foto: privatfoto.

!Kommunen skal fastsætte regler for håndtering af husholdningsaffald fra alle borgere og grundejere i kommunen. Det skal ske med henblik på at forebygge ­forurening og uhygiejniske forhold for miljø og mennesker.

De beholdere, der er vist på de medsendte fotos, er formentlig godkendt af kommunen. Andelsboligforeningen skal sikre, at der er tilstrækkelig kapacitet.

Der gælder, som du anfører, særlige ­regler, som regulerer adgangsforhold og pladsindretning. Plastbeholdere må ikke fyldes mere, end at låget kan lukkes tæt og affaldet ikke sætter sig fast, så det kan hindre tømning af beholderen, idet kommunen ellers vil kunne gribe ind.

Som det ser ud på dit billede, er det ikke i orden.

Andelsboligforeningen er ansvarlig for renholdelse af beholdere og standpladser, således at der ikke opstår uhygiejniske forhold.

Hvis kommunens regler er overholdt, er det bestyrelsen i andelsboligforeningen, der bestemmer. Du kan som medlem fremsætte forslag på generalforsamlingen om ændring af forholdene, og vedtages et sådant forslag, skal det følges af bestyrelsen.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk