Brevkassen: Gælder fuldmagt ikke ved særeje?

Hvis den ene ægtefælle ejer boligen, må den anden så ikke stemme på general­forsamling?

Foto: Matej Kastelic
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Her i vores grundejerforening har vi den regel – og det står i vedtægterne – at en fuldmagt kun kan overdages til et andet stemme­berettiget medlem af foreningen.

Mit spørgsmål er nu: Min hustru og jeg har særeje, således at huset og grunden står i min hustrus navn. Vi har haft huset i 13 år, og jeg har som ægtefælle selvfølgelig været med til at betale ejendomsskatter og vandafgifter med videre.

Kan min hustru ikke overdrage en gyldig fuldmagt til under­tegnede til den kommende generalforsamling?

Med venlig hilsen A.

!Mange vedtægter er tavse om spørgsmålet, og derfor opstår der ofte tvivl. Spørgsmålet er ikke reguleret direkte i en almindelig »foreningslov«, og derfor må løsningen søges i retspraksis og den juridiske litteratur.

Ud fra min gennemgang af disse retskilder er min konklusion helt kort, at hvis vedtægterne ikke siger andet, så kan der stemmes pr. fuldmagt.

Det er således en helt almindelig retlig grundsætning, at et forenings­medlem kan give et andet medlem fuldmagt til at møde for sig i ethvert ærinde. Der er dog den undtagelse, at ved­tægterne kan bestemme det anderledes.

Hvis jeres vedtægter definerer medlemmer som den tinglyste ejer, så er det den tinglyste ejer, der kan møde eller give fuldmagt til en anden tinglyst ejer. Nogle vedtægter tager højde for dette ved at tillade ægtefæller eller samlevere at give møde (uden fuldmagt), men det gør jeres vedtægter tilsyneladende ikke – og så kan din hustru ikke give dig fuldmagt.

Problemet kan løses ved, at du bliver medejer, eller ved en ændring af foreningens vedtægter.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk