Brevkassen: Bliver en meget stor bryllupsgave beskattet?

Store gaver i forbindelse med mærkedage som bryllupper, konfirmationer og lignende kan være skattefrie – men der er en usynlig grænse for beløbet.

Når brylluppet skal fejres, er der grænser for, hvor store pengegaver bruden og brudgommen kan modtage skattefrit. Arkivfoto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Jeg vil gerne vide noget om reglerne for gaveafgift eller skat i forbindelse med større gaver. For eksempel om min kones storesøster kan give min kone en forsinket bryllupsgave på 50.000 kroner, uden at det bliver beskattet?

Og er det i bekræftende fald skattefrit for begge parter?

Med venlig hilsen K.

! Da I allerede er blevet gift, må jeg skuffe dig med, at det er for sent for din svigerinde skattefrit at give din hustru en bryllupsgave – i hvert fald i den størrelsesorden, som du nævner.

Generelt er gaver mellem søskende skattepligtige, og der skal betales almindelig indkomstskat. Undtagelse gøres dog for lejlighedsgaver, det vil sige fødselsdagsgaver, julegaver og gaver ved andre mærkedage (navnedag, dåb, konfirmation, bryllup, sølvbryllup, jubilæum og så videre).

Disse undtagelser gælder for alle.

En lejlighedsgave er en sædvanlig gave af mindre værdi. Ved vurderingen af om der er tale om en sædvanlig gave af mindre værdi, vil man bl.a. se på, i hvilken situation gaven gives, og på relationen mellem gavegiver og gavemodtager.

En stor gave er mere »sædvanlig« i forbindelse med et bryllup end i forbindelse med en 47 års fødselsdag, ligesom den er mere »sædvanlig« i slægtsforhold frem for mellem venner.

Kultur, religion og tradition vil nok også kunne spille en rolle, når det skal vurderes, om en gave er sædvanlig eller ej.

Det er mit bud, at en gave på 50.000 kroner ligger på grænsen af, hvad Skat vil anse for en sædvanlig lejlighedsgave i forbindelse med et bryllup.

Tilbage i 1971 var en bryllupsgave fra en moster på 5.000 kr. ikke en skattefri lejlighedsgave, og i 1986 var to bryllupsgaver á 50.000 kroner til søn og svigerdatter ikke afgiftsfri lejlighedsgaver, og uanset prisudviklingen de sidste 45 henholdsvis 20 år, så tror jeg, at grænsen ligger omkring de 50.000 kroner.

En gave beskattes kun én gang med gaveafgift eller indkomstskat.

For gaveafgiften hæfter både giver og modtager. For indkomstskatten hæfter alene gavemodtager.

Med venlig hilsen Erik Øvlisen, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk