Bortfalder betingelser, når gælden er betalt?

Er aftaler ikke klare på forhånd, er både økonomi og relationer i fare. Jura er elendig til at løse problemerne bagefter.

Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

? For ti år siden blev vores sommerhus skødet over til min mands søn og svigerdatter, og der blev oprettet et gældsbrev på en million kroner med forfald ved dødsfald?

Der blev oprettet en samejeaftale, hvorefter vi fik ubegrænset brugsret, og vi skulle administrere ejendommens benyttelse samt afholde driftsudgifter.

Min mand afgik ved døden i sommer, og gælden blev herefter indfriet. Bortfalder vores aftale så? Er jeg berettiget til at få del i værditilvæksten i den nævnte periode?

Med venlig hilsen T.

! Tak for dit meget konkrete spørgsmål. Det belyser noget, som – når jeg pakker det lidt ud – forhåbentlig kan have bredere interesse.

Din del af værditilvæksten stoppede, da huset blev solgt til din mands søn og svigerdatter.

I er tillagt en ret til at bruge huset mod at betale driftsudgifterne. Den ret er givet for livstid, så den gælder fortsat, med mindre man i overdragelsesaftalen eller samejeoverenskomsten kan læse andet.

Det er et af mange eksempler fra den virkelige verden på, at der laves en aftale, og alle er glade. Senere opstår en situation, hvor det viser sig, at der er stor forskel på, hvad aftaleparterne læser ud af aftalen.

Jura er god til at forebygge konflikter, men kun hvis den bruges med stor forsigtighed. Ellers kan den skabe større problemer, end aftalen løser.

Problemerne lander tit på advokatens bord. Det sker med et dybt suk og i sikker forventning om, at så kan advokaten da »lige« løse problemet. Men juraen er elendig til at problemløsning. Den er konservativ og firkantet, og problemer er dynamiske og 66-kantede. Det fører til skuffelse hos alle parter.

Det lyder, som om jeg synger for min syge moster, men det er faktisk et rigtigt godt råd: Hvis du køber eller sælger en ejendom til rigtigt mange penge, så brug dog et beløb til at forebygge problemer. Det er det eneste sted, juraen kan bruges med held. Det kræver et samarbejde mellem opdragsgiver og advokat. Der skal arbejdes på en rigtigt god aftale, men så er det også muligt. Går det galt, kan det ende i både tårnhøje retssagsomkostninger og ødelagt familieskab. Det dyreste råd kan godt være det, du ikke købte. Dette velmente råd være hermed videregivet, ikke som et arrogant svar, men som en essens, jeg gerne vil viderebringe til vores læsere

Venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk