Boom i studieboliger bremser forældrekøb

Tusinder af nyopførte studieboliger i de større byer har været med til at dæmpe interessen for forældrekøb. Efter rekordåret 2015 er antallet af ejerlejligheder solgt til forældre, hvis børn skal bo i dem, tilbage på niveauet i 2013, lyder det fra ejendomsmæglerkæden Home.

Tietgenkollegiet i Ørestad Nord Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN JØRGENSEN

Efteråret er tiden, hvor skurvogne, telte, lystbåde og kælderværelser bliver fyldt op af desperate unge, som endnu ikke har fået fingrene i en studiebolig.

Den gode nyhed til dem er, at der bliver bygget kollegie- og ungdoms­boliger på livet løs i de store byer. Det er til gengæld dårligt nyt for ejendomsmægler­kæden Home, som har oplevet et markant fald i antallet af forældrekøb i 2016.

»Vi ser en klar sammenhæng mellem de ­nybyggede studieboliger og forældrekøb. Især i første halvår har det haft stor betydning, da antallet af forældrekøb faldt 22 pct. sammenlignet med første halvår 2015,« siger relationschef Mads Ellegaard fra Home, der har ud­arbejdet en opgørelse over studieboliger på basis af nye tal fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.

De seneste fire år er der opført 8.500 nye kollegie- og ungdomsboliger i København, Aarhus, Aalborg og Odense. Det er 21 pct. flere boliger til de unge end i 2012. Dengang var der omkring 39.700 studieboliger, mens der i dag er 48.200. Særligt Aalborg har haft travlt med at bygge. Her er antallet af studieboliger steget med cirka 76 pct. fra 3.800 til 6.700.

66.000 nye studerende i år

I landets øvrige kommuner findes der 21.700 studieboliger. Dermed er der i alt knap 70.000 på landsplan. Til sammenligning blev over 66.000 unge alene i år optaget på en videregående uddannelse. I det lys forslår 8.500 nye studieboliger som en skrædder i helvede.

Alligevel er det nok til, at det kan mærkes hos Home, der som den eneste ejendomsmæglerkæde fører statistik over, hvor stor en andel af ejerlejlighederne der bliver solgt som forældrekøb.

Ifølge de foreløbige tal for 2016 – til og med august – gælder det kun hver ottende lejlighed, hvilket er den laveste andel i de seks år, hvor Home har ført statistikken.

Selv om august i år var den hidtil bedste for Home med 42 pct. flere solgte forældrekøbslejligheder end gennemsnittet for august de foregående fem år, har det ikke været nok til at udligne de sløje salgstal for første halvår. Tæller man juli og august med, er antallet af forældrekøb faldet med 13 pct. i forhold i fjor.

»Vi kan se, at forældrekøb var på agendaen igen i august med et rekordhøjt antal handler. Det er naturligt, når det er studiestart. Jeg tror også, at den lave rente er med til at gøre, at når studiestarten først melder sig, så tænker flere, at de alligevel gerne vil gennemføre den her investering,« siger Mads Ellegaard, Home.

I Nybolig oplever man ikke, at interessen for forældrekøb er blevet mindre på grund af et større udbud af studieboliger.

»Ifølge vores mæglere er forældrekøb stadig ufatteligt populært. Vi har endnu ikke set, at flere studieboliger har slået igennem med færre forældrekøb. Det hænger måske sammen med, at der i samme periode også er blevet optaget flere studerende, så der reelt ikke er tale om en afhjælpning men blot status quo,« siger Thomas Hovgaard, presseansvarlig i ­Nybolig.

EDC har heller ikke mærket til tendensen, men henviser til, at de generelle salgstal for ejerlejligheder til dato ligger fem pct. højere end i samme periode sidste år.

»Hvis nogen registrerer et fald i antal forældrekøbte lejligheder, er det nok snarere, fordi priserne på lejligheder i specielt København er nået så højt op, at mange ikke kan være med længere,« siger kommunikationschef Jan Nordmann, EDC.