Boom i danskernes bankskift

Der bliver flyttet rundt på penge og kunder mellem bankerne i hidtil uset omfang. Det skyldes blandt andet statsgaranti på bankkunders indlån og Roskilde Banks nedtur.

Der er på det nærmeste kø ved kassen for at komme til at skifte bank for tiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne skifter bank som aldrig før. Sådan lyder meldingen fra såvel bankerne som fra Forbrugerrådet, Mybanker.dk og en professor.

Forklaringen skal findes i en skøn kombination af finanskrise og kollapset i Roskilde Bank, som på hver sin måde har fået flere danskere til at gå mere op i, hvor de placerer deres spareskillinger.
Mybanker.dk, der er en uvildig prisoplysningsdatabase, melder om en hidtil uset høj aktivitet blandt folk, som shopper rundt blandt de danske banker:

»Der bliver flyttet penge mellem bankerne som aldrig før - næsten fire gange så meget som før finanskrisen,« siger administrerende direktør i Mybanker.dk, John Norden.

Han understreger, at det ikke nødvendigvis er ensbetydende med, at kunderne skifter hele engagementet med én bank over til en anden. Mest af alt er der tale om, at mange ønsker at spille på flere heste:

»I disse tider er der nok mange, som er bange for at deres udlån bliver opsagt, selv om der ikke er bevis for, at det rent faktisk sker. Derfor spreder de deres engagement til flere banker for at føle sig mere sikre,« siger professor på Copenhagen Business School, Finn Østrup.

Bankerne ønsker ikke at oplyse nøjagtigt, hvor mange kunder de har, ligesom de er uenige om, hvordan det overhovedet skal opgøres.

Derfor er Mybanker.dks opgørelse noget af det nærmeste, man kan komme en indikation af omfanget. På Mybanker.biz kan danskere sætte deres penge på auktion og så lade bankerne byde ind med de bedste tilbud.

Før finanskrisen flyttede danskerne fire milliarder kroner fra en bank til en anden på hjemmesiden - det tal er nu steget til 14 milliarder kroner - altså næsten en firedobling og stadig stigende.

Forbrugerrådet ser også en udvikling mod større troløshed over for banken:

»Vi ser i øjeblikket et marked med stor usikkerhed, og der opstår ofte muligheder for at placere pengene bedre et andet sted. Derfor tror jeg, at folk flytter deres penge. De flytter ikke nødvendigvis bank, det er et meget større skridt at tage, men vi ser formuende kunder, der shopper rundt efter det slagtilbud, der hænger i bankernes vinduer,« siger cheføkonom i Forbrugerrådet, Carsten Holdum.

Læs også: Fuld skrue på opsparingen i 2009

Mybanker.dk siger, at den helt store vandring begyndte den 10. oktober, hvor den første bankpakke blev vedtaget under navnet »Lov om Finansiel Stabilitet«.

Den indeholder en garanti, som sikrer alle bankkunder deres indskud, selvom deres bank går konkurs. Det fik danskerne til at shoppe amok blandt bankerne og hele tiden søge banken med den højeste indlånsrente eller med de laveste udlånsrenter og gebyrer.

Og lige siden har antallet af danskere, som flytter bank gennem Mybanker.dk, ligget på et historisk højt niveau.

Danmarks største bank har også mærket, at der er stigende interesse i at skifte bank:

»Lige efter Roskilde Bank var der en del, som gerne ville skifte bank. I dag er der lidt flere, som søger over til os, end vi har set i mere normale tider,« siger Rina Asmussen, der er vicedirektør i Danske Bank.

Samme melding kommer fra Nordens største Bank:

»Vi oplever i øjeblikket en større mobilitet, end vi har set de foregående år, og det, vi ser, er, at kunderne søger i vores retning,« siger pressechef i Nordea, Claus Christensen.

Læs også: Bankskift er til at betale

Professor Finn Østrup er ikke overrasket over, at pilen peger i retning af de store banker, som Danske Bank og Nordea påstår:

»Det kan jeg sagtens forestille mig. Roskilde Bank-sagen har skræmt mange danskere, som frygter, at deres bank går ned. Og selv om deres indskud er sikret, ønsker de ikke at ende som en af de 6.000 kunder, som Roskilde Bank har fået tilbage, fordi de er uønskede hos køberne,« siger Finn Østrup.

Selv om danskerne lige nu mest af alt udvider antallet af banker, hvor de er kunder, forudser John Norden fra Mybanker.dk, at der om kort tid bliver tale om fuldbyrdede bankflytninger:

»Når det først går op for bankkunderne, hvad finanskrisen konkret betyder for dem selv som kunde – nemlig at deres bank pludselig skruer op for rentemarginalen og gebyrerne, så er jeg ikke i tvivl om, at der sker et boom i antallet af danskere, som vælger helt at forlade deres gamle bank,« siger John Norden.

Samme vurdering kommer fra CBS-professoren:

»Bliver man pludselig præsenteret for en meget større regning for at være kunde i en bank, vil det da helt sikkert medføre, at folk bliver ophidsede og vælger at se sig om efter en ny bank,« siger Finn Østrup.

Det ser altså sort ud for de banker, som vælger at skrue meget mere op for udlånsrenten og gebyrerne end de andre banker. Ifølge Mybanker.dks administrerende direktør vil de blive efterladt med de dårlige kunder, som ikke kan flytte, fordi de gode kunder flytter til en billigere bank.

Han understreger, at det ikke kun er de små banker, som skruer gevaldigt op for gebyrer og udlånsrenter. Også nogle af de mellemstore går til den, mens Nordea og Danske Bank foreløbig har holdt sig i ro.

Læs også: Svage bankkunder står rigtigt skidt