Boom i billige boliger i studiebyerne

Ejerboliger er igen attraktive for studerende, efter at prisen på ejerlejligheder i de store byer er faldet drastisk.

Byggeboom og kollapset i priserne for lejligheder har gjort det attraktivt for studerende at købe en lille bolig - som for eksempel her på Amager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Torben Christensen

Forår er lig med eksamenstid, og inden længe er det også tid til at se sig om efter en billig bolig, når landets nybagte studenter til sommer begynder migrationen til landets fire universitetsbyer. Det betyder kamp om kollegieværelser og billige lejemål hos private og i de almennyttige boligselskaber.

Men i år er der flere alternativer end i de sidste mange år. Der har nemlig ikke i årevis været så mange lejligheder til under én million kroner til salg i Odense, Aalborg, Århus og København, skriver søndagsavisen.dk.

Det er Boligsiden, der har sat lup på de mest centrale og populære bydele i de fire universitetsbyer, og status er netop nu, at udvalget af lejligheder til under én million kroner er væsentligt større end for et år siden.

"Siden nytår 2008 er antallet af de billigste lejligheder i de store uddannelsesbyer steget med 35 pct. Alene på Amager i København er stigningen på 450 pct.", siger kommunikationschef hos Boligsiden Birgit Daetz.

Amager er et af de byområder, der ligger mest centralt i forhold til eksempelvis Det Humanistiske Fakultet under Københavns Universitet. Her er der lige nu 108 ejerlejligheder til under én million at vælge imellem. For et år siden var antallet blot 24.

Men også i mere populære bydele som Nørrebro, hvor det livlige caféliv med mange unge mennesker er fremtrædende i bybilledet, er der flere end dobbelt så mange billige lejligheder at vælge imellem. For et år siden var der kun 17 lejligheder til under én million at vælge imellem. I dag er der 43 af slagsen. I byens Sydvestkvarter er tallet steget fra 5 til 28 billige lejligheder.

I alt er der i dag 240 lejligheder i Københavns brokvarterer samt i Nordvest og Sydvest. Det er næsten en firedobling på et år.

Billedet går igen i landets øvrige tre storbyer, om end udviklingen her langt fra er så markant.

"I dag er der 40 billige ejerlejligheder i Århus - en fordobling på et år, mens der er 200 til salg i Aalborg, hvilket er en stigning på omkring 15 pct. I Odense kan de kommende studerende vælge mellem 190 boliger til under millionen, og det er en lidt mere beskeden forøgelse, idet tallet for et år siden var 170", siger Birgit Daetz.

Totalt set er der netop nu 670 lejligheder til under millionen til salg i universitetsbyerne svarende til knap 20 pct. af det totale udbud. Og med den nuværende udvikling på boligmarkedet er der intet, der tyder på, at andelen bliver mindre i de kommende måneder.