Boligudbuddet er det laveste i seks år

Fra manisk til depressivt til normalt. De seneste 10 års gevaldige udsving på det danske boligmarked ser ud til at være udjævnet.

Der bliver handlet flere boliger, priserne stiger, og nu viser en ny statistik fra boligsiden Boliga.dk, at udbuddet af boliger er på det laveste niveau i de seneste seks år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver handlet flere boliger, priserne stiger, og nu viser en ny statistik fra boligsiden Boliga.dk, at udbuddet af boliger er på det laveste niveau i de seneste seks år.

Med blot 61.200 boliger på markedet – mod 82.000, da udbuddet var højest – skal man helt tilbage til april 2010 for at finde et lavere antal, og det er udtryk for, at market er blevet normaliseret, mener lektor Morten Skak fra SDU’s Center for Boligformidling.

»Der blev opbygget en dyne af boliger, da vi havde krise, og handlen gik helt i stå, men nu er der kommet mere handelsaktivitet, fordi der har været et opsparet boligbehov, som er blevet udløst. Så det, vi ser i øjeblikket, er faktisk en normalisering af boligmarkedet,« siger Morten Skak, som ikke forventer de store udsving på markedet i 2016.

Fald på 40 procent

Det er især på villamarkedet og andelsboligmarkedet, at faldet i udbuddet har været mest bemærkelsesværdigt.
Sidste år på samme tid var der ifølge Boliga udbudt 37.225 huse, mens tallet nu er er lige omkring 35.000 stk., og på andelsboligmarkedet er antallet af udbudte boliger blevet reduceret med hele 40 procent i forhold til sidste år.

Alene i København S og på Nørrebro er der i øjeblikket kun udbudt henholdsvis 13 og 10 andelslejligheder via officielle kanaler*, mens tallet i København V er reduceret til 19 andelslejligheder.

For bare to år siden på samme tid var der udbudt henholdsvis 189, 112 og 86 andelslejligheder i de tre postnumre.

På markedet for ejerlejligheder har der til gengæld været en stigning på ca. 300 stk. fra 6.600 i januar sidste år til 6.900 stk. i år, mens der er marginalt færre fritidshuse, rækkehuse og landejendomme på markedet.

457 huse til salg

Silkeborg topper listen over flest udbudte villaer på landsplan i øjeblikket med over 457 huse til salg, og København S tager sig af topplaceringen på lejlighedsmarkedet med over 670 udbudte boliger.

Er man ude efter et fritidshuse, kan man overveje at tage et smut forbi Løkken, hvor der er 398 eksemplarer at vælge mellem, mens der på Boliga er flest andelsboliger at vælge mellem i Horsens med 42 udbudte boliger.

Se hvor mange boliger, der er udbudt til salg i dit område

Villaer/rækkehuse
Ejerlejligheder
Fritidshuse
Andelsboliger

*Opgørelsen over udbuddet dækker boliger, der er udbudt til salg via ejendomsmæglere og Boliga Selvsalg.