Boligskatter overhaler boligers prisstigninger

Stigninger i især grundskylden udhuler boligejernes økonomi.

Foto: Linda Kastrup. Selvom mange danske boligejere har nydt godt af prisstigninger på boliger på i gennemsnit 40 procent siden 2002, så går det endnu stærkere for boligskatternes vedkommende
Læs mere
Fold sammen
Selvom mange danske boligejere har nydt godt af prisstigninger på boliger på i gennemsnit 40 procent siden 2002, så går det endnu stærkere for boligskatternes vedkommende. Provenuet for ejendomsværdiskatter og grundskyld er i samme periode steget med 55 procent. Det viser beregninger foretaget af Realkreditrådet, skriver Jyllands-Posten.

Det er især grundskylden, som de danske boligejere kan mærke på budgettet, fordi den modsat ejendomsværdiskatten ikke har været omfattet af et skattestop, men har i stedet været underlagt grænser for, hvor meget den maksimalt kunne stige. I 2002 udgjorde provenuet for grundskylden syv milliarder kroner, mens det i år ifølge Realkreditrådet ventes at nå op på 14 milliarder kr.

»Tidligere var det ejendomsværdiskatten, der fyldte mere og mere. Nu er det så grundskylden, der har overtaget den rolle. For boligejerne er det ligegyldigt, hvordan forholdet mellem de to er fordelt, for de kan bare se, at de gennem årene har skullet betale mere og mere,« siger Peter Jayaswal, underdirektør i Realkreditrådet.

BRFkredit og Nordea Kredit vurderer ifølge Jyllands-Posten, at grundskylden vil lægge en dæmper på prisudviklingen på boligmarkedet. Den effekt mærker man også så småt hos to af landets ejendomsmæglerkæder.

»Problemet med den stigende grundskyld er størst i hovedstadsområdet. Vores indtryk er, at køberne er opmærksomme på det, og at de spørger ind til det, siger Kim Pauli, pressechef i Nybolig til Jyllands-Posten.