Boligsalget halveret i udkantskommuner - men det går fremad

16 danske kommuner går under titlen 'yder'. Det er kommunerne, hvor det kan være svært at holde på borgerne, og hvor kvadratmeterpriserne i bedste fald er stagneret.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Og at det er sådan fat på boligmarkedet på yderegnene i disse post-kriseår afspejler sig i den grad i antallet af handler, der bliver indgået.

For mens der tilbage i de rigtig glade boligdage i 2006 sammenlagt blev sat underskrifter på 8.934 handler i de 16 yderkommuner, blev der i 2016 kun sat en krusedulle nederst på handlen af 4.556 villaer og rækkehuse i de samme kommuner.

Dermed er antallet af handler tæt på halveret på bare ti år, skriver Boliga.

»I 2006 var det danske boligmarked inde i en periode med overophedning, mens den bristede boligprisboble over en periode sendte antallet af handler helt i bund, da prisfaldet fik køberne til at holde sig tilbage,« siger Jacob Isaksen, der er boligmarkedsanalytiker hos Nykredit.

»På grund af overophedningen skal 2006-niveauet ikke forveksles med et normalt niveau, som vi hverken skal forvente eller ønske, at vi kommer tilbage til. Markedet var kendetegnet ved en overoptimisme, der pressede handler og priser i vejret og udbuddet i bund. «

Lille stigning

I løbet af de seneste år har boligmarkedet i yderkommunerne, der blandt andre tæller Bornholm, Langeland, Lemvig, Lolland, Norddjurs, Ringkøbing-Skjern og Tønder, dog været svagt stigende.

For mens kurven siden 2009 både har været op- og nedadgående, har det siden 2013 gået jævnt op ad i de fleste kommuner.

»Stille og roligt har vi set, at den generelle bedring på boligmarkedet har spredt sig som ringe i vand ud i landet. Det er den stigende handelsaktivitet i landets yderkommuner blandt andet et udtryk for,« siger Jacob Isaksen til Boliga.

»Det er både forårsaget af lysere udsigter for dansk økonomi, beskæftigelse- og indkomstfremgang i størstedelen af landet, men også af, at bedringen på boligmarkederne i de store byer smitter af på landets øvrige kommuner.«

I øst og vest

Det er særligt på Bornholm og i Varde, at man har kunnet mærke stigningen over de seneste tre år.

Her er antallet af handler nemlig steget med henholdsvis 169 og 112 siden 2013.

Men ifølge Jacob Isaksen giver dette dog ikke grund til at tro, at yderkommunerne står foran den samme boligfest, som har præget markedet i København de senere år.

»På trods af fremgangen i landets yderkommuner er der ikke umiddelbart udsigter til at priserne vil begynde at stige med samme hastighed, som vi har set i og omkring landets største byer. Hertil er antallet af boliger til salg i yderkommunerne alt for høj og den underliggende efterspørgsel for svag,« siger Jacob Isaksen.

»Det er vores forventning, at priserne vil kravle stille og roligt i vejret i takt med, at handelsaktiviteten øges og antallet af boliger til salg fjernes fra hylderne.«