Boligsalg med tab giver dobbelt smæk

Hvis du bliver tvunget til at sælge din bolig med tab, så skal du også forvente et rentesmæk på den resterende gæld.

Udover formuetabet giver salg af en bolig med tab et rentesmæk på den resterende gæld. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Hvis en bolig sælges med tab, så boligejeren kommer ud af det med gæld, så bliver der føjet der spot til skade. Oven i formuetabet ved salget af boligen bliver den resterende gæld nemlig som regel belagt med en betydeligt højere renter, end da boligen udgjorde sikkerhed for lånet, skriver epn.dk.

Det skyldes, at renten på et forbrugslån uden sikkerhed som regel er langt højere end renten på et boliglån, viser en rundspørge til de tre største aktører på boligmarkedet, Nordea, Danske Bank og Nykredit.

"Hvis der ikke længere er sikkerhed for lånet, vil vi forsøge at få stillet sikkerhed i f. eks. bil, værdipapirer eller sommerhus. Men det vil i langt de fleste tilfælde ikke være muligt, fordi man normalt allerede vil have realiseret den slags. Derfor vil man skulle betale en rente svarende til et forbrugslån," forklarer kreditchef for privatkunder i Nykredit, Lars Bang.

Det betyder hos Nykredit en rente på 9,25 pct. om året, hvis der ikke er nogen sikkerhed for gælden. I tilfælde af sikkerhedsstillelse vil renten hos realkreditkoncernen være på 7,5 pct.

I Danske Bank vil renten på et lån uden sikkerhed ligge på mellem 8,75 og 13,5 pct. alt efter kundens situation.

Et lån uden sikkerhed hos Nordea koster til sammenligning 8,75 pct. om året, men det kræver, at man falder inden for rammerne af det bedste fordelsprogram i banken.

Til sammenligning koster det 12,25 pct., hvis man kun er en mellemgod kunde i Nordea og 15,25 pct., hvis man er basiskunde.

Ifølge Lars Bang fra Nykredit gælder det om at henvende sig hurtigst muligt til långiveren, hvis man kan se, at det kommer til at knibe med at betale afdrag.

"Frem for alt gælder det om at medvirke aktivt. Jo mere man medvirker, jo lettere er det at få en fornuftig aftale igennem. Det er aldrig befordrende, hvis man ikke reagerer eller undlader at betale," siger Lars Bang.