Boligsælgerne er overoptimister

Boligsælgerne sætter ikke priserne ned i samme tempo som salgsprisernes falder.

Foto: Martin Ballund

Huspriserne faldt i 2011 med 8,5 procent. Men boligsælgerne satte ikke priserne ned i samme tempo, og dermed blev der større afstand mellem handels- og udbudspriser, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Men priserne på huse er faldt med 8,5 pct. fra november 2010 til november 2011, så faldet udbudspriserne med det halve.

"Udbudsprisen på et typisk hus er i det forgangne år skåret ned med ca. 90.000 kr., men skulle udbudspriserne have fulgt handelspriserne, skulle der være skåret yderligere ca. 90.000 kr. af udbudsprisen," siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Hun påpeger, at det viser en "vis træghed" i bevægelsen i udbudspriserne i forhold til handelspriserne. I den sidste ende betyder det større prisnedslag, når huset skal sælges.

"Det øger gabet mellem købers og sælgers forventninger til, hvad huset skal koste, og der skal gives større nedslag i udbudsprisen for at få enderne til at nå sammen. I gennemsnit skærer sælger hele 14 pct. af udbudsprisen," siger Ane Arnth Jensen.

Læs også: Eksperter: Huspriser under historisk niveau

Dykkes der dybere i tallene viser det sig, at huspriserne faldt med 2,1 pct. fra oktober til november, hvilket giver et samlet fald på 4,2 pct. over det seneste kvartal.

Siden toppen af priserne i maj 2007 er huspriserne faldet med 21,4 pct., påpeger cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank.

"Det er meget bekymrende, at huspriserne aktuelt set falder så voldsomt, som tilfældet er. Faldet i huspriserne hen over efteråret skal ses i lyset af flere forhold. For det første er der ingen tvivl om, at den europæiske gældskrise har gjort danskerne mere bekymrede. Boligkøb er en langsigtet investering, og når der er stor økonomisk usikkerhed, så holder køberne sig tilbage. Dertil kommer, at valget i midten af september var med til at øge usikkerheden omkring boligmarkedet, da begge fløje af dansk lovede boligejerne skattelettelser i forbindelse med ejendomshandel - uden at de blev gennemført efter valget," skriver han i en kommentar.

Læs også: Ekstra tabsbuffer på 100 milliarder til realkreditten

Banken forventer dog, at prisfaldene aftager i løbet af 2012, fordi de meget lave renter holder en støttende hånd under boligmarkedet. Men udsigterne er dog så dystre, at banken justerer sin prognose for prisfaldet på boliger i 2012 fra 5 til 5,4 pct.