Boligsælgere spilder én milliard kroner

Forgæves forsøg på at sælge huset eller lejligheden er en rigtigt dyr forretning.

Mange sælgere går forgæves til ejendomsmægleren i denne tid - men der er alligevel en regning, der skal betales. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Claus Bech

Selv med et lavt sat skøn for udgifterne er den samlede regning for de mange mislykkede salg af boliger for tiden i nærheden af én milliard kroner. Det vurderer flere eksperter på området over for Søndagsavisen.

De seneste 12 måneder er knap 100.000 annoncer for boliger til salg fjernet fra mæglernes fælles portal Boligsiden.dk, mens Realkreditrådets statistik lyder på godt 37.000 solgte boliger i Danmark det seneste år. Det betyder, at godt 60.000 boliger er forsøgt solgt - og med udgifter for bare 20.000 kroner i gennemsnit betyder det, at regningen nemt runder én milliard kroner.

"Det er absolut et realistisk tal. Alene tilstandsrapporten koster 5.000-10.000 kroner. Desuden skal der typisk betales omkring 6.000 kroner for energimærkning. Dertil skal så lægges penge til markedsføring, til dokumenter, til fremvisning, og hvad der ellers løber på," siger Henrik Høpner, formand for danske boligadvokater, til Søndagsavisen.

Læs kontrakten grundigt

Tidligere tog ejendomsmæglere nye boliger ind efter princippet "solgt eller gratis", men med nedturen på boligmarkedet er der ikke længere nogen gratis frokoster at få. De fleste mæglere tager sig nu betalt for arbejdet, uanset om huset bliver solgt eller ej.

"Man skal ikke bare skrive under på formidlingsaftalen uden at have forstået den. Du skal have helt styr på, hvor meget du skal betale, hvis boligen bliver solgt - og ikke mindst hvis den ikke bliver solgt," siger Forbrugerrådets jurist Tina Dhanda til Søndagsavisen.