Boligsælgere slår mindre af prisen

Der bliver mindre forskel mellem udbudsprisen på boliger og den pris, de koster, når de forlader markedet. Det tyder på mindre afslag.

Foto: Foto: Claus Bech. Lejligheder blev sat mest ned i pris i 2008, men tendensen på landsplan er, at nedslaget i pris bliver mindre.
Læs mere
Fold sammen

Ifølge Realkreditrådets boligstatistik har boligsælgerne justeret deres udbudspriser ned med i gennemsnit fem procent for parcel- og rækkehuse. Det gav en kvadratmeterpris i december på 16.031 kroner og en samlet pris for et typisk dansk hus på 140 kvadratmeter på omkring 2,24 millioner kroner.

Tallet dækker dog over store geografiske forskelle med fald i udbudspriserne på hele Sjælland og særligt i Københavnsområdet og i Øst- og Nordsjælland. På Fyn og i Østjylland er udbudspriserne vigende, mens de i det øvrige Jylland og på Bornholm ligger højere end for et år siden, oplyser Realkreditrådet.

For ejerlejligheder er den gennemsnitlige udbudspris faldet ni procent, så en typisk ejerlejlighed på 80 kvadratmeter udbydes til cirka 1,97 millioner kroner. Fritidshuse er kun faldet to procent i udbudspris.

Dertil kommer det beløb, som boligerne sættes ned med, mens de er til salg. Beløbet, der slåes af priserne fra udbudstidspunktet, til de tages af markedet, er faldet til omkring to procent, viser Realkreditrådets tal.

"De lavere udbudspriser betyder ikke, at boligsælgerne ikke ender med at give afslag ved indgåelse af en handel. Således ligger udbudspriserne to procent højere end nedtagningspriserne. Det vidner om et gennemsnitligt nedslag på to procent," siger cheføkonom i BRF Kredit Ulrikke Ekelund.

Læs også: Markedet oversvømmet af huse

Set over en længere periode er der klart en faldende tendens fra en forskel på udbudsprisen og prisen ved nedtagning fra markedet på helt op til knap 6 procent i februar 2008 til det nuværende niveau for villaer og rækkehuses vedkommende.

Der er dog ikke tale om præcis de samme boliger - blot et gennemsnit af de boliger, der i perioden var på markedet.

Der kan også være tale om boliger, der er taget af markedet uden at være solgt, ligesom der kan være tale om et yderligere prisafslag ved handlen, som ikke fremgår af Realkreditrådets statistik.

"Men der har været en klar nedadgående tendens, og man kan også se, at der i København har været mindre forskel på udbudspriser og nedtagningspriser - måske fordi man i København har været hurtigere til at sætte udbudspriserne lavt fra begyndelsen," siger Ulrikke Ekelund.

Tilsvarende er prisfaldende sat ind senest i provinsen, hvor der flere steder også ses store forskelle mellem udbuds- og nedtagningspriser - ifølge Ulrikke Ekelund et tegn på, at priserne er blevet sat ned ved erkendelsen af, at prisfaldet også er nået til områderne uden for storbyerne samt Nordsjælland.

Læs også: Det bliver dyrere at sælge hus