Boligsælgere må spejde langt efter de guldrandede 0'ere

Det gik ufatteligt godt på det danske boligmarked, indtil efteråret 2008, hvor finanskrisen ramte med fuld hammer og efterlod markedet i en langvarig depression.

Foto: Henning Bagger. Villaer i Aalborg.
Læs mere
Fold sammen

De seneste par år er det begyndt at se lysere ud med flere handler og stigende priser, men mange sælgere må stadig se langt efter de guldrandede 0'ere på boligmarkedet.

Det viser en ny statistik fra boligportalen Boliga.dk.

For mens sælgerne i kommuner som København, Aarhus og Lyngby-Taarbæk i 2015 solgte deres villaer til kvadratmeterpriser, der ligger over pristoppen i 0'erne, halter en lang række kommuner stadig efter.

Ifølge undersøgelsen solgte villasælgerne i 81 procent af de danske kommuner og lejlighedssælgerne i 82 procent af kommunerne sidste år deres boliger til lavere kvadratmeterpriser, end da priserne satte rekord i de enkelte kommuner før finanskrisen.

De største byer i front

Statistikken giver et klart billede over, hvem der har været mest begunstiget af udviklingen på boligmarkedet.

De fleste af de kommuner, hvor kvadratmeterpriserne overgår pristoppen i 0'erne, ligger således i og omkring landets største byer.

De københavnske hussælgere fører an med et kontant plus på 3.456 kr. pr. kvadratmeter i forhold til det højeste niveau før finanskrisen, som i hovedstadens tilfælde var i 2006. Kvadratmeterpriserne var sidste år 33.578 kr. på det københavnske villamarked.

Omvendt har villasælgerne i Halsnæs Kommune i Nordsjælland fået et gevaldigt rap over fingrene, som endnu ikke har fortaget sig.
I de kronede dage i 2007 fik husejerne i kommunen solgt deres villaer til over 18.000 kr. pr. kvadratmeter, mens tallet sidste år endte på ca. 11.000 kr. pr. kvadratmeter.

Store tab

Ifølge Boliga-direktør Ricco Zuschlag viser tallene, at køberne i de seneste 10 år har deltaget i et rent lotteri, hvor mange stadig sidder tilbage med nitten.

»Vi kan se, at priserne nogle steder ligger mellem 20-40 procent under, hvad de var i 2006 og 2007, og det skaber selvfølgelig store vanskeligheder for de folk, der købte på toppen. De har udsigt til store tab, når de sælger - hvis de overhovedet får lov at sælge af banken«, siger Ricco Zuschlag.

Gode år i Aarhus

Også på lejlighedsmarkedet er der store udsving. I Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune lå de gennemsnitlige kvadratmeterpriser i 2015 henholdsvis ca. 1000 kr. og 3.400 kr. over pristoppen i 2006.

Prisrekorden i Aarhus Kommune, der også blev sat i 2006 med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 25.455 kr., blev ifølge Boliga allerede overgået i 2014, og der blev lagt yderligere luft til i 2015, hvor den gennemsnitlige kvadratmeterpris endte på knap 28.000 kr.

Se hvordan boligpriserne har udviklet sig i din kommune de seneste fem år

Villaer/rækkehuse
Ejerlejligheder