Boligsælgere høvler store lunser af prisen

Boligsælgerne har ikke siden 2009 givet så store prisnedslag som i april i år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fantastisk vejr, rekordstort udbud af boliger og massive prisnedsættelser. April var en formidabel måned, hvis man skulle ud at købe bolig.

Ikke siden juni 2009 har de samlede prisnedsættelser på boliger og grunde været så omfattende som i årets anden forårsmåned, hvor sælgere over hele landet høvlede i alt 1,067 mia. kr. af priserne. Det skriver boligsiden Boliga.dk.

Samtidig vrimlede det frem med nye boligemner på markedet. Helt præcist satte sælgerne 12.900 villaer, fritidshuse, landejendomme, lejligheder og grunde til salg i april - det højeste antal på en enkelt måned siden Boliga i januar 2007 begyndte at registrere antallet af boliger - mens 7.500 boliger og grunde forsvandt fra markedet. Det svarer til en vækst på 5.400 emner, hvilket også er rekord.

Købers markedIfølge Morten Skak, der er lektor på SDUs Center for Bolig og Velfærd, giver det især førstegangskøbere mulighed for at gøre en god handel.

- De har rigtig gode kort på hånden. De kan tage sig tid til at se sig godt for på markedet og stadigvæk have en forventning om, at sælgerne er villige til at gå ned i pris for at få solgt. Det er helt klart købers marked i øjeblikket, siger Morten Skak.

Valg skal overstås


Han vurderer, at de store prisnedsættelser og den voldsomme vækst i udbuddet er et udtryk for usikkerhed på markedet, navnligt på grund af udsigten til et kommende folketingsvalg. 

- Egentlig burde vi efterhånden være ovre den negative stemning, men så længe vi har et valg lige foran os, vil køberne sikkert vente, for at se hvad der sker. Alle, på nær Enhedslisten og De Radikale, har meldt ud, at de ikke vil røre ved boligbeskatningen, men usikkerheden er der stadig, og det kan meget vel være, vi skal om på den anden side af et valg, før markedet kommer op i gear igen, siger Morten Skak.

Sjællændere i front I øjeblikket gør især én region sig bemærket i forhold til prisfald. Over 45 procent af Region Sjællands villasælgere har justeret priserne nedad, mens tallet for de øvrige boligtyper ligger mellem 39 og 43 procent. I alle tilfælde er procenten højere end i landets øvrige regioner.

Færrest prisnedsatte villaer ser man i Region Nordjylland, hvor det kun er hver tredje hus, der har fået barberet kroner af prisen, ligesom nordjyderne også holder mest igen med prisen på ejerlejligheder.

Se de kontante prisnedsættelser i dit postnummer:

Villaer
Ejerlejligheder
Fritidshuse
Andelsboliger