Boligsælgere har scoret kassen - og priserne på københavnerlejligheder fortsætter op

Danskere, som har solgt deres ejerbolig i første halvår af 2017, har tjent over 13 milliarder kroner. Det viser nye tal fra den uafhængige boligportal Boliga.

De højeste gennemsnitlige fortjenester er opnået nord for København som her i Klampenborg med den karakteristiske Bellavista-bebyggelse. Arkivfoto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere

Med det noterede overskud på salg af huse, lejligheder og fritidshuse har det været det bedste halvår på boligmarkedet i de seneste ti år.

I flere byer rundt om i landet har kvadratmeterpriserne passeret niveauet i de guldrandede kvartaler før finanskrisen, og nu indkasserer boligsælgerne i stor stil gevinsterne, skriver Boliga.
I gennemsnit har en boligsælger i første halvår 2017 haft en gevinst på 562.000 kroner i forhold til købs­prisen. Det er 33.000 kroner mere end sidste år og dobbelt så meget som i 2012, hvor boligmarkedet led under lav aktivitet, lange liggetider og store afslag i handlerne.

Frederik Rovsing, direktør i Boliga, ser det som et tegn på, at finanskrisens skruetvinge på boligmarkedet endelig har sluppet sit tag.
»Med så store overskud på bolighandlerne bliver der frigjort en masse penge, der typisk vil gå til at købe nye ejendomme. Det sætter gang i en positiv spiral, som giver et mere energisk boligmarked,« siger Frederik Rovsing.Guldregnen har været mest massiv på de boligejere, som har solgt en bolig i eller omkring landets største byer. I visse bydele i København, Aarhus og Aalborg er priserne således højere end i de guldrandede 00ere. Men langtfra alle er inviteret med til festen, og andre steder i landet har priserne betydeligt sværere ved at komme op i fart.

De højeste gennemsnitlige fortjenester er opnået i Klampenborg, Charlottenlund, Hellerup og Gentofte – alle nord for København – hvor boligsælgerne i snit har solgt for mellem 3,2 og 4,3 millioner kroner mere, end hvad de købte boligerne for.

I den anden ende af boligmarkedet har sælgerne i blandt andet Nakskov, Farsø, Løsning og Spøttrup gennemsnitligt set måttet afhænde deres ejendomme med tab.

Vilde prisstigninger i København

I årets tredje kvartal steg priserne på ejerlejligheder i København med 11,8 procent i forhold til andet kvartal, viser nye tal fra ejendomsmæglerkæden Home.

Dermed er den gennemsnitlige kvadratmeterpris i København på over 42.000 kroner.

Prishoppet er især drevet af projektsalg, som er steget med 21,9 procent. Morten Skak, lektor ved Syddansk Universitet, mener, at de høje prisstigninger giver anledning til ekstra bekymring, fordi de i høj grad skyldes projektsalg, mens direktør i Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen ikke mener, at man kan konkludere ret meget ud fra et indeks fra én mæglerkæde.

Skatteministeren dropper indgreb mod flexleasing

Tirsdag bekræftede skatteminister Karsten Lauritzen (V) officielt, at han trækker et indgreb mod finansiel leasing og flexleasing tilbage.

I en orientering til skatteudvalget skrev han, at det har vist sig, at »stramningen ville medføre, at der i afgiftsmæssigt sammenhæng indføres en skærpet vurdering af, hvem der ejer køretøjet, i forhold til det almindelige civilretlige ejerbegreb. Det har ikke været hensigten«.

Derfor vil han fremsætte et ændringsforslag til den lov, han lancerede 3. oktober i forbindelse med nedsættelsen af registreringsafgiften, skriver erhvervsmediet Finans.
Men det er ikke nok til at sætte prop i hullet, lød kritikken onsdag fra afdelingschef Torben Lund Kudsk fra FDM.

Leasingselskaberne kan nemlig fortsat sikre sig stor rabat på registreringsafgiften på nye biler, selv om regeringen har grebet ind, skriver Ritzau.
»Det er meget svært at se, hvad konsekvenserne bliver, det er en meget kreativ branche,« sagde Torben Lund til Ritzau.

Det bliver i familien

49 procent er antallet af familiehandler steget på bare fem år. Det viser en opgørelse fra Boligsiden.dk, der dækker over boligsalget mellem familiemedlemmer i første halvår af 2017 sammenlignet med samme periode i 2012.

Tallene viser samtidig, at antallet af familiehandler i samme periode er mere end fordoblet i Region Hovedstaden.

Her skiftede 731 lejligheder hænder i familiehandler i første halvår af 2017. Det er 266 procent flere end i samme periode i 2012.