Boligrenter rammer ny bundrekord

Renten på realkreditlån bliver ved med at ramme nye bundniveauer - nu med minus foran. Gebyr overstiger dog minusrenten.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligejerne griner og investorerne græder. Sidstnævnte skal nemlig i det næste halve år betale boligejere penge for at låne dem penge. Renten på de såkaldte kortrentelån eller F-kort lån med halvårlig rentetilpasning er fastsat til det laveste niveau nogensinde for boligejeres realkreditlån.

»Renten har aldrig dykket så dybt i negativt og er i dag fastsat til -0,24 procent,« oplyser boligøkonom Jeppe Borre fra Nykredit.

I alt er der dermed F-kort-lån for knap 55 milliarder kroner, som investorerne er villige til at betale for at placere i de danske ejerboliger. De fordeler sig med en negativ rente på mellem 0,1 og 0,24 procent afhængigt af, hvornår lånet er optaget.

Der er dog ikke udsigt til som boligejer at få udbetalt penge for at låne penge.

»Boligejerne skal dog stadig betale bidragssats, og eftersom bidragsbetalingen er større, end den negative rentebetaling, vil terminsopkrævningen stadig lyde på et positivt beløb. Først i det tilfælde, hvor renteudgiften er mere negativ end bidragsbetalingen, vil boligejerne opleve, at der triller penge ind på kontoen. Der er vi ikke helt endnu,« påpeger chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

De lave renter omfatter også fastforrentede lån, og Nykredit anbefaler at udnytte det lave renteniveau til at sikre sin rente i en periode.

»Sover man trygt om natten med en variabel rente på realkreditlånet, så er F-kort i øjeblikket et attraktivt lån med en rente under 0-punktet. Men også længere ude af rentekurven, dvs. en større grad af rentesikring, er der lige nu meget attraktive muligheder for boligejerne,« mener Jeppe Borre.

Obligationerne bag de fastforrentede lån handles nu i de højeste kursniveauer siden oktober sidste år. I går rundede det fastforrentede lån til to procent kurs 99, og Nykredit påpeger, at fastforrentede lån typisk falder i værdi, hvis boligpriserne falder, og dermed beskytter boligejerens friværdi.