Boligrenten stiger overraskende efter Trump

Stik mod forventningen smider investorerne obligationer over bord og går efter aktier. Det betyder stigende rente på 30-årige fastforrentede lån.

Foto: MANDEL NGAN

Donald Trump er fuld af overraskelser. Også for de danske boligejere. Nu troede de fleste lige, at renterne skulle ned, fordi hans vilde meldinger under valgkampen og den følgende usikkerhed vil få investorer verden over til at søge sikker grund - blandt andet danske realkreditobligationer.

Det ville have presset renten endnu længere ned. Men torsdag middag har markedet gjort det modsatte.

»Renterne er steget en smule i dag, og kurserne på de 30-årige fastforrentede lån er faldet lidt. Det er primært de lange realkreditrenter, der reagerer i dag, mens den lempelige pengepolitik i Europa og dermed også herhjemme via fastkurspolitikken holder godt snor i de korte realkreditrenter,« oplyser Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

Det betyder, at gennemsnitskursen på et fastforrentet 30-årigt lån til to procent ved middagstid torsdag er cirka 97, mens lukkekursen onsdag var kurs 97,625.

»Det er en overraskende udvikling, vi ser i kølvandet på Trumps valgsejr. Fra at de finansielle markeder havde et stort fokus på øget økonomisk usikkerhed, hvis Trump skulle blive valgt - og dermed en mindsket appetit på risiko og søgning mod finansielle sikre havne blandt investorerne - så er pendulet skiftet nærmest på ingen tid. De finansielle markeder køber nu ind i en historie om, at skattelettelser og øget offentlige investeringer vil give anledning til en højere økonomisk vækst og højere inflation. Dette kommer til udtryk ved lidt stigende renter – især i forhold til de lange renter,« konkluderer Christian Hilligsøe Heinig.

Han tilskriver den enorme kovending i stemningen på de finansielle markeder, at Donald Trump anlagde en overraskende forsonlig tone i sin takketale efter valgsejren.

På de internationale obligationsmarkeder tager obligationsrenterne også en optur, og Niels From, global analysechef i Nordea, vurderer overfor Ritzau Finans, at markedet forventer massive udstedelser af obligationer til at finansiere Trumps ekspansive politik.

»Det er en refleksion af en »reprisning« af, hvilken økonomisk politik, USA kommer til at føre. Det eneste, vi ved om den finanspolitik, som Donald Trump vil føre, er, at den er markant underfinansieret. Derfor skal der udstedes en masse obligationer, og der bliver sat gang i det offentlige forbrug. Det gør, at obligationsforventningerne bliver skubbet opad. Og derfor stiger renterne,« siger Niels From til Ritzau Finans.