Boligrenten sætter nye bundrekorder

Boligejere kan igen optage lån med negative renter, så de i princippet får penge for at låne. De skal dog fortsat betale en ydelse på lånet, fordi gebyrer overstiger den negative rente. Og der er også kun et enkelt realkreditinstitut, der lader renten blive negativ.

Det vrimler frem med nye bydele i København. Blandt andet i Nordhavn, hvor nyt byggeri skyde­r op overalt. Udviklingen er godt hjulpet på vej af den lave rente, der er blevet yderligere presset i bund efter det britiske Brexit i sidste uge, der har fået investorerne til at søge over i mere sikre papirer som obligationer. (Foto: Ida Marie Odgaard) Fold sammen
Læs mere

Briternes farvel til EU har slået hul i bunden af den i forvejen dybe brønd, som de danske boligrenter befinder sig i. De såkaldte kortrentelån har netop fået en rente på minus 0,31 procent, som er det laveste niveau nogensinde, oplyser Nordea Kredit.

»De bedst stillede boligejere vil få en rente på bare minus 0,31 pct., hvilket ikke er set lavere. Den hidtidige rekord ligger på minus 0,21 pct.,« konstaterer chefanalytiker i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

Det er den voldsomme finansielle uro i kølvandet på briternes afsked med det europæiske fællesskab, der får penge til at søge mod sikre placeringer – og det anses de danske realkreditlån for at være verden over.

»Den negative rente modregnes i bidragsbetalingen, og først i det tilfælde, hvor renteudgiften er mere negativ end bidragsbetalingen, vil boligejerne opleve, at der triller penge ind på kontoen. Dér er vi ikke helt endnu,« oplyser Lise Nytoft Bergmann.

20.000 boligejere begunstiges

Den konkrete ydelse for et kortrentelån på én million kroner uden afdrag bliver på 409 kroner om måneden efter skat i andet halvår af 2016. Ydelsen er sammensat af en renteindtægt på 258 kroner og et bidrag på 875 kroner før skat.

Men det er ikke alle boligejere, der har mulighed for at få den negative rente – og dermed i princippet modtage penge for at låne penge. De øvrige realkreditinstitutter har lagt et gulv under renten på kortrentelån, så den ikke kan blive negativ, og dermed er det kun de ca. 20.000 kunder med kortrentelån i Nordea Kredit, der får glæde af en negativ rente i det kommende halve år.

Lånetypen er skruet sammen med en obligation med mindst tre års løbetid, mens renten fastsættes for et halvt år ad gangen og består af den såkaldte CITA-rentesats med et rentetillæg.

Tillægget fastsættes, når obligationen udstedes, ligesom det også her besluttes, om lånet skal have et rentegulv, så den ikke kan gå i minus. Og eksempelvis Realkredit Danmark fastholder et rentegulv.

»Det skal ses i lyset af, at vi fortsat er usikre på dybden i efterspørgslen fra investorerne efter obligationer uden rentegulv,« oplyser cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig i Realkredit Danmark.

Koncernen, der skal refinansiere lån for cirka 22 mia. kroner, er nervøs for, om der er investorer nok til at sikre en god kurs, hvis der er en risiko for, at renten bliver negativ.

»Vi vurderer, at der ikke umiddelbart er tilstrækkelig efterspørgsel i markedet efter obligationer uden rentegulv til at sikre et auktionsresultat, der er i kundernes bedste interesse. Det er vores vurdering, men det er klart, at der er usikkerhed forbundet med denne vurdering,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Han understreger, at Realkredit Danmark ikke selv har fordel af at bevare et rentegulv.

Fortilfælde i 2015

Det er ikke første gang, at danske boligejere har oplevet negative renter. I begyndelsen af 2015 strømmede kapital også mod Danmarks realkreditsystem, og det udløste renter på etårige flekslån ned til de samme niveauer, som kortrentelånene nu oplever. Dengang var det blandt andre Nordea Kredit, der ikke lod kunderne få negative renter, og Realkredit Danmark, der lod minusrenterne gå videre til kunderne.