Boligpriserne og renterne rører på sig - se hvor de går hen i 2017

Det er ved at være dagligdag med renter i rekordlave niveauer. Men nu peger pilen op for renterne i 2017, spår økonomerne. Og det påvirker boligpriserne. Se prognoserne for priser på huse og lejligheder i de enkelte regioner.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Renterne på boliglån har lagt an til at stige fra de nuværende rekordlave niveauer. Det første fingerpeg kom med renten på de såkaldte kortrentelån med halvårlig rentetilpasning, der i denne uge fik fastlagt renten for det kommende halvår.

På grund af lånets struktur er der tale om forskellige renter. Men hvis man har optaget et F-kort-lån i Nykredit-koncernen i løbet af det seneste halve år, så steg renten en smule svarende til 20 kroner om måneden efter skat per lånte million kroner.

Men det kommende år kan ifølge økonomerne medføre stigende renter - både på de traditionelle lån med fast rente, der påvirkes mest af verdensøkonomien, og lån med variabel rente, der påvirkes mere af de hjemlige forhold og centralbankernes renter.

Blandt de 30-årige obligationslån kan 2017 medføre et farvel til nogle historisk billige lån med renter helt ned til halvanden og to procent. Økonomerne forventer, at lån med en rente på 2,5 procent bliver det toneangivende i løbet af 2017.

»Det balancerer lige nu mellem, om det er 2 eller 2,5 procent. Et år frem er det et nøk op, så vi snakker 2,5 til 3 procent, man skal vælge mellem i slutningen af 2017,« siger Jeppe Borre, seniorøkonom i Nykredit.

De mest heldige boligejere med hang til fast rente fik tilbage i 2015 lån til kun halvanden procent i rente. Dem blev det udstedt for 10 milliarder kroner af, og de bliver ved en rentestigning først modne til en opkonvertertering til en højere rente og en lavere restgæld.

Forventningen om de svagt stigende renter deles af andre økonomer.

»Vi forventer generelt stigende renter. Når det er sagt, er det mest i den lange ende og noget mere begrænset i den korte. I forhold til 30-årige obligationslån regner vi dog med, at den toneangivende obligation også hedder 2,5 pct. ved udgangen af 2017. Nok har vi højkonjunktur i USA, men Fed vil gøre alt hvad den kan for at holde opsvinget i gang og ikke presse luften ud af økonomien. Herudover vil det danske realkreditmarked være begunstiget af, at man forsætter opkøb af obligationer i Europa,« lyde det fra cheføkonom Mikkel Høegh i BRF Kredit.

Jeppe Borre påpeger dog også, at renter kan være svære at forudsige præcist - og tidligere har overrasket.

»Hvis prognosen holder stik, så kan det betyde et farvel til 2 pct. lånet. Men det er tidligere kommet tilbage efer at have være dømt ude - men det er der ingen sikkerhed for.

Renten er en af de mest styrende faktorer for boligpriserne, og lave renter - og dermed lån - trækker boligpriser op. Økonomerne forventer da også stigende priser i det kommende år med Københavnsområdet som højdespringer både på hus og lejligheder.

Se Nykredits prognose for huspriserne i de enkelte regioner her:

Se Nykredits prognose for lejlighedspriserne i de enkelte regioner her:

Jeppe Borre forventer fortsatte prisstigninger på hus i hovedstadsområdet og de omkringliggende kommuner på 3-4 procent.

»Prisstigningerne vil ligge på et lavere niveau end i 2015 og 2016. Særligt i 2015 steg priserne rigtig meget og renterne faldt. Renterne ligger fortsat på et lavt niveau, og de lave renter bidrager til boligpriserne. Dertil kommer beskæftigelsesfremgang og dermed højere indkomster og købekraft samt en høj boligoptimisme, som fortsat ligger højt i forhold til forbrugertillid,« siger han.

Nykredits såkaldte huspristillid udtrykker danskernes forventninger til prisen på et hus om et år, og indikatoren viser fortsat tro på prisstigninger.

Mikkel Høegh vurderer også, at de københavnske boligpriser vil fortsætte op - ikke kun på grund af den lave rente.

»Årsagen skal også findes i den strukturelle udvikling, hvor efterspørgslen er stigende. Tilsvarende gør de lave renter, at det aldrig har været billigere at finansiere en kvadratmeter til trods for de høje boligpriser. Helt konkret forventer vi at huspriserne stiger med fire procent i 2017. Lejlighederne regner vi med vil stige med fem procent i 2017,« lyder hans prognose.