Boligpriserne falder: »Bekymrende hvis det fortsætter«

Efteråret bød på "markante fald" i priserne på både huse og ejerlejligheder, viser nye tal. Om der er tale om en vending på boligmarkedet, er ifølge økonomerne for tidligt at sige. Men der er sket en opbremsning, og Steen Bocian betegner det som "bekymrende", hvis tendensen med faldende priser fortsætter.

Efteråret bød på faldende priser på boligmarkedet, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligpriserne faldt fra oktober til november med henholdsvis 0,9 pct. for enfamiliehuse og 0,7 pct. for ejerlejligheder. Det fremgår af netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik. Flere økonomer taler nu om en reel opbremsning på boligmarkedet.

»Om det er udtryk for en reel vending på boligmarkedet er for tidligt at konkludere, men tempoet er i hvert fald knap så hæsblæsende, som det har været. Det er positivt, at tempoet på boligmarkedet er gået et nyk ned, men det vil være bekymrende, hvis boligpriserne begynder at falde over de kommende måneder,« skriver cheføkonom Steen Bocian fra Dansk Erhverv i en kommentar.

Han forklarer, at der er en tæt sammenhæng mellem forbruget og udviklingen på boligmarkedet – og at forbruget stort set er den eneste trækhest i dansk økonomi i øjeblikket.

»Så vi skal helst ikke komme i en situation, hvor forbrugsfremgangen forsvinder, for så går vores økonomi i stå. Vores vurdering er, at opbremsningen er midlertidig – men det er klart, at vi kommer til at følge udviklingen tæt over de kommende måneder, så vi kan få et mere sikkert billede af, hvor markedet er på vej hen,« skriver Steen Bocian.

Set over en tre måneders periode fra september til november er der også tale om et fald i priserne på 0,9 og 1 procent for henholdsvis huse og lejligheder, hvis man sammenholder med perioden juni til august. Det skriver boligøkonom Mikkel Høegh fra BRF Kredit i en kommentar.

»Faldene er forholdsvis markante, og er endnu en brik i det nuancerede billede, man for tiden bør have af boligmarkedet. De stigende priser er ikke bare en selvopfyldende profeti,« skriver han.

Mikkel Høegh peger på de mange tiltag på boligmarkedet i kølvandet på finanskrisen som en del af forklaringen på opbremsningen.

»Det er eksempelvis vejledningen om forsigtighed i kreditgivningen og kravet om øget egenkapital indskudt ved køb af boliger. Særligt disse to tiltag har gjort, at Nationalbankens udlånsundersøgelse har vist 15 måneder med strammere kreditpolitik i den finansielle sektor over en bred kam rettet mod husholdningerne,« skriver han.

Også Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, henviser til de strammere kreditvilkår som en vigtig del af forklaringen.

»Der har været meget bekymring om prisen på ejerlejligheder, og det er især dem, som kreditvilkårene er blevet strammet for. Det kan have været med til at bremse prisvæksten for dem. Men nok så væsentligt er der også kommet godt gang i byggeriet af nye lejligheder, i hvert fald i København. Men at priserne nu flader ud, ændrer ikke ved, at der kan komme prisfald i fremtiden efter de store prisstigninger, vi har set de seneste år,« påpeger han.

Las Olsen regner dog med, at prisstigningerne kommer i gang igen i løbet af i år, da intet tyder på, at renterne for alvor begynder at stige lige med det første.

»Men dagens tal understreger, at vi ikke bare har et boomende boligmarked i Danmark, og at priserne både kan gå op og ned,« skriver han.

I Nordea Kredit giver tallene fra Danmarks Statistik dog ikke anledning til panderynker. Boligøkonom Lise Nytoft Bergmann henviser til, at der stadig er tale om prisstigninger, hvis man ser på tallene over det seneste år, da husene i det lys er steget med 1,8 procent, mens lejlighedspriserne er steget med 7,8 procent.

»Dagens tal er ikke bekymrende på trods af, at boligpriserne har stået næsten stille i de seneste måneder. En stor del af forklaringen på den stabile udvikling skyldes nemlig de normale sæsonudsving. Vi tager derfor dages tal med ro. Korrigeret for sæson er huspriserne kun faldet med 0,2 procent i november - og ikke de 0,9 procent, som statistikken viser,« skriver hun.

Det gør ifølge Lise Nytoft Bergmann udviklingen noget mindre alvorlig.

»For lejlighederne er priserne faktisk steget med 0,1 procent, når man tager hensyn til sæson, hvor ved det fald, som statistikken viser på 0,7 procent, bliver tryllet om til en fortsat fremgang,« skriver hun.

 

LÆS MERE