Boligpriserne er tilbage i plus

Efter en sommer med små fald i boligpriserne viser de første tal i september, at prisstigninger er tilbage – men markedet er skrøbeligt.

Foto: Martin Ballund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det gav et lille gib i boligmarkedet, da priserne mistede pusten hen over sommermånederne med fald i hus- og lejlighedspriserne på henholdsvis 1 og 0,3 procent i juli. Men nu vender de igen, viser de helt nye tal for september, som Berlingske Business har fået adgang til via boligportalen Boligsiden.

Tallene for september viser, at huse og lejligheder blev henholdsvis 0,2 og 0,8 procent dyrere, mens priserne på sommerhuse fortsat sivede med 1,6 procent i måneden.

Chefanalytiker i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann oplyser, at et lille dyk i ejendomspriser hen over sommeren ikke er usædvanligt. Men økonomerne kan ikke påvise konkrete årsager.

»Der kan være tale om, at nogen gerne vil have deres hus afhændet inden vinteren, hvor de skal til at skovle sne, eller at nogen gerne vil have deres boligsituation på plads, inden deres børn skal begynde i skole. Men vi ved det reelt ikke,« siger hun.

Men Lise Nytoft Bergmann vurderer boligmarkedet som skrøbeligt, hvor der ikke skal ret meget til for at vende udviklingen.

»Vi har haft et rigtig godt 2. kvartal med pæne prisstigninger, så sæsonmæssigt er det ikke helt unaturligt med små fald hen over sommeren. I september er der sket en lille stabilisering, men det ser ikke alt for godt ud. Og i det nuværende boligmarked skal vi ikke have alt for mange dårlige nyheder, før korthuset falder omkuld,« siger hun.

Nordea-økonomen påpeger, at de større og større forskelle på boligmarkedet i henholdsvis de største byer og yderområderne stadig ses i pristallene.

Fortsat tryk på København

»Mange områder har det svært, og priserne falder, og når vi kigger på det seneste år, så må man sige, at en del af prisfaldene efterhånden især befinder sig i Syd- og Vestjylland, mens en del af Sjælland er ved at vriste sig fri af krisen,« siger hun.

I Arbejdernes Landsbank fik sommerens små prisfald ikke cheføkonom Lone Kjærgaard til for alvor at tro på vigende priser – især ikke på det københavnske boligmarked.

»Jeg er ikke overrasket over at se, at lejlighedspriserne efter en lille sommerpause nu stiger igen. Der er fortsat tryk på især det københavnske ejerlejlighedsmarked – og i øvrigt også andelsmarked. Renterne er fortsat ekstremt lave, og de fleste danskere har det billede, at konjunkturerne er ved at vende, så man er optimistisk og tør godt slå til,« lyder det fra Lone Kjærgaard.

Hun forventer ikke, at prisstigningerne stopper foreløbig.

»Men jeg vil da håbe, at det snart tager lidt af i styrke. Lige nu er det især båret af det lave renteniveau. Hvis priserne helt og aldeles tilpasser sig de lave renter, er der en betydelig risiko for, at vi får et prisdyk på et senere tidspunkt, når renterne stiger,« påpeger Lone Kjærgaard.

Målt på de formuer, som de danske boligejere har i deres mursten, spænder gevinsten landet over fra tab til flere hundrede tusinder kroner, som boligejere har lagt til deres friværdier.

Under de solide prisstigninger på især ejerlejligheder, der ifølge de seneste tal kom op på 7,9 i region Hovedstaden fra september sidste år til nu, kan man se en tilsvarende udvikling i omsætningen. Ifølge Boligsidens tal var der i år frem til og med august solgt 18 procent flere lejligheder end i samme periode sidste år – og i øvrigt flere end der blev solgt i henholdsvis 2010 og 2011, påpeger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden. Og de gennemsnitlige afslag er blevet godt 10 procent mindre på et år – heraf 3,6 procent i september.