Boligpriser ligger langt over historisk gennemsnit

Set over en længere ligger boligpriserne i øjeblikket langt over gennemsnittet - selv efter flere års kraftige prisfald.

Foto: Martin Ballund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Huspriserne er en af de mest diskuterede økonomiske faktorer. Nu påviser BRF Kredit i en analyse, at boligpriserne lige nu ligger langt over det gennemsnitlige niveau for de næsten 20 år, Realkreditrådet har ført statistik.

"Priserne på sommerhuse ligger knap 62 pct. over det historiske gennemsnit, mens priserne på ejerlejligheder og parcel- og rækkehuse ligger godt 47 pct. over det historiske gennemsnit. Altså ligger priserne på boliger væsentligt over det gennemsnitlige niveau, vi har set over de seneste 19 år," konkluderer cheføkonom Ulrikke Ekelund fra BRF Kredit.

I kommunerne Frederiksberg, Sønderborg og Skive ligger priserne længst fra det historiske gennemsnit. Hvis der regnes på et hus på 140 kvadratmeter ligger prisen på Frederiksberg knap 91 procent over gennemsnittet, mens der i Samsø Kommune kun er et spænd på 13,2 pct. til det historiske gennemsnit i kommunen.

For ejerlejlighedernes vedkommende er der i Sønderborg Kommune den største afstand på 84,4 procent mellem priserne og gennemsnittet, mens det for sommerhusenes vedkommende er i Skive Kommune, de største forskelle findes. Her ligger prisniveauet 134,3 pct. over det historiske gennemsnit.

Store forskelle kan dog også være påvirket af få gennemførte handler til atypiske priser. Ulrikke Ekelund forventer langfra, at det historiske gennemsnit for priserne vender tilbage.

"Vi har også en forventning om, at vi igennem 2011 vil se en stabil udvikling i priserne på landsplan. Det betyder, at vi på landsplan vil opleve stigninger i omegnen af op til 2 pct. på parcel- og rækkehuse og ejerlejligheder. Og omvendt har vi en forventning om, at priserne på fritidshuse vil være svagt faldende med op til 2 pct. henover året," lyder forventningerne fra cheføkonomen.