Boligpriser: København er lillebror i nordisk boligslag

Kvadratmeterpriserne på lejligheder i Oslo og Stockholm har været på rekordtur siden 2010. København derimod børster stadig støvet fra finanskrisen af sig.

Det danske boligmarked brager igen derudaf med kvadratmeterpriser, der er højere end de svimlende summer, der prægede 00'erne. Foto: Vrezh Gyozalyan Fold sammen
Læs mere
Foto: Vrezh Gyozalyan

Det danske boligmarked brager igen derudaf med kvadratmeterpriser, der er højere end de svimlende summer, der prægede 00'erne.
Men selvom det går stærkt, halter København efter sine nordiske hovedstadskollegaer.
Det skriver boligsiden Boliga.

Er du eksempelvis ude efter en helt gennemsnitlig lejlighed på 80 kvadratmeter, skal du finde godt halvanden million mere, hvis du køber i Stockholm, end hvis du køber i Københavns kommune.
I den danske hovedstad ligger de gennemsnitlige salgs-kvadratmeterpriser nemlig  på ca. 35.000* kr., mens de i Oslo og Stockholm ligger på henholdsvis 58.312 kr. og 43.113 kr.*
- Der var en kraftig optur på boligmarkedet i København i 00'erne sammenlignet med Oslo og Stockholm.  Men København blev ramt væsentlig hårdere af krisen, som gjorde, at væksten her i landet gik i stå, siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom hos Nordea, til Boliga.

Oslo og Stockholm-priser tog minimalt dyk
I løbet af de seneste 10 år har prisudviklingen både i Oslo og Stockholm fulgt en ganske jævnt opadgående kurve. Mens priserne i København både har været på stigende og faldende etaper.
Værst så det ud i 2009, hvor de københavnske lejlighedskvadratmeter nåede ned på 22.045 kr. mod godt 25.000 året før og 28.000 i 2007.
Korrigeres der for inflation var det først i 2015, at salgskvadratmeterpriserne for ejerlejlighederne i København nåede op over de priser, der prægede årene op til krisen.
I Oslo og Stockholm derimod var det bare i 2008 og i 2009, at prisstigningerne tog et lille dyk i forhold til det daværende rekordår i 2007.

- Markedet i Oslo har de seneste ti år været præget af en sammenhængende vækst - kraftigere end nogen havde forudset, siger Johan Fredrik Høvås, der er salgsansvarlig for ejendomme på det norske site Finn.no, hvor man bl.a. kan søge efter et nyt hjem på det norske boligmarked.
- Den eneste undtagelse er en kort periode i 2008/2009, der mere var et suk end en krise i europæisk perspektiv.

Hvert år slår nu rekord
Allerede i 2010 var priserne i både Stockholm og Oslo dog tilbage på rekordkurs med priser højere end i 2007.  Og siden da er priserne kun steget.
- Udviklingen har været drevet af urbanisering, indvandring, lave renter, en stabil (olie)økonomi og en lav grad af nybyggeri, og de fleste eksperter vurderer fortsat markedet til at være drevet af fundamentale forhold og ikke boblespiraler, siger Johan Fredrik Høvås til Boliga.

Tager København med på himmelflugt?
I 2016 nåede priserne på en gennemsnitlig kvadratmeter i Københavns ejerlejligheder op på 34.689 kr.
Det er små 2.000 kr. mere end i 2015 - og godt 10.000 kr. mere end for fem år siden, oplyser Boliga.
Men selvom markedet har været stigende de seneste år, er der ifølge Lise Nytoft Bergmann en stribe faktorer, der er afgørende for, om København kan hoppe med på den opadgående lift, som Oslo og Stockholm har hægtet sig fast på.

- Det er svært at sige, hvad den korrekte pris er. Hvis der er mennesker til at købe, kan priserne stige, og lige nu er der med den lave rente og stigende beskæftigelse optimisme på markedet, siger Lise Nytoft Bergmann.
- Men hvis reformen af boligskatterne bliver, som forslaget er nu, vil det betyde, at det bliver væsentlig dyrere at købe ejerlejlighed, og det kan lægge en dæmper på markedet. Men der er ogå andre faktorer som renten, beskæftigelsen og økonomien i det hele taget, der vil påvirke udviklingen, siger Lise Nytoft Bergmann.

Se udviklingen i Københavns boligpriser her


*Salgskvadratmeterpriserne er et gennemsnit for de seneste seks måneder og stammer fra Boliga, Svensk Mäklarstatistik & Krogsveens boligprisstatistik. Der tages forbehold for, at Sverige, Norge og Danmark ikke definerer ejerlejligheder på samme måde. Alle priser er omregnet til danske kroner via valutakurser.dk den 8.december.