Boligpriser i Malmø sakker langt efter København

Mange danskere, som for en del år siden flyttede til Malmø, har ikke længere råd til at flytte hjem igen, fordi boligpriserne de senere år er steget langt mere i København end i Malmø, viser ny analyse.

Turning Torso i Malmø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hundredvis af danskere, som gennem de senere år har købt bolig i Malmø, er gået glip af store prishop på det danske boligmarked. Prisen på et parcelhus omkring København er således steget med omkring 16 procent over de sidste to år. Men boligmarkedet i Malmø kan i samme periode kun fremvise en prisfremgang på seks procent målt i dansk kroner.

Det betyder, at det typiske hus på 140 kvadratmeter nu koster 3,25 millioner kroner i Storkøbenhavn eller 650.000 kroner mere end i Malmø. Alene gennem de sidste to år er det dermed blevet 380.000 kroner dyrere, at skifte et typisk parcelhus i Malmø ud med en tilsvarende bolig i Storkøbenhavn.

Forskellene har vokset sig endnu større, hvis der ses på ejerlejligheder. Prisen på lejligheder i København er således steget med 25 procent på to år, hvilket er mere end dobbelt så meget som den fremgang på ti procent, der er set i Malmø. I visse områder, hvor primært danskere har bosat sig i Malmø, er der tilmed tale om endnu svagere prisudvikling i Malmø.

Det fremgår af en analyse, som er udarbejdet af chefkonsulent Tore Stramer fra Nykredit. Han siger, at den stigende prisforskel har sat tydelige aftryk på flytteaktiviteten over Øresund.

»Den bølge af tilbageflytninger, der har rullet fra Malmø mod Storkøbenhavn siden starten af 2010, er således ved at ebbe ud. Nettotilflytningen fra Malmø til Storkøbenhavn er over det sidste år faldet fra ca. 190 personer i kvartalet til nu 135 personer i kvartalet. Tallet dækker især over danske statsborgere, der flytter fra Sverige til hovedstaden,« siger Tore Stramer.

Ingen flugt til Malmø

Fortsætter udviklingen, vil det allerede om et år være sådan, at flere igen vælger at flytte til Malmø fra København end den modsatte vej.

»Det er dog ikke vores forventning, at vi står over for en ny stor flugt til Malmø, som vi så i midten af 2000’erne. Det skyldes primært, at det historisk lave renteniveau sikrer, at det københavnske boligmarked fortsat er tilgængeligt for den typiske førstegangskøber,« siger Tore Stramer.

Han peger dog på, at de historiske huspriser har haft stor betydning for flyttebevægelserne mellem København og Malmø.

Den stigende prisforskel betyder således, at flere danskere med hus eller lejlighed i Malmø ikke finder det attraktivt, eller har økonomisk mulighed, for at flytte tilbage til Storkøbenhavn.

»Forsætter prisfesten på det Københavnske boligmarked, hvilket meget tyder på, så vil det betyde, at et voksende antal danskere med hus eller lejlighed i Malmø bliver bundet til deres svenske adresse, med mindre de ønsker at flytte til Syd- eller Vestsjælland. Der er altså ikke noget, der tyder på, at danskere vender hjem fra Malmø i stor stil over de kommende år – tværtimod,« lyder det fra Tore Stramer.