Boligøkonom: Nu er det husejernes tur til prisstigninger

Efter flere års prisfest i de største byer er turen nu kommet til forstæderne, forudsiger boligøkonom.

Foto: Simon Knudsen. Højere priser på vej til forstæderne.
Læs mere
Fold sammen

De boligsøgende hamstrer villaer i øjeblikket. Alene sidste måned faldt udbuddet af villaer og rækkehuse 2,2 procent.

I januar var udbuddet af villaer 4,8 procent lavere end 12 måneder før. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk.

Helt anderledes ser det ud i de store byer, hvor der er kommet flere ejerlejligheder til salg. Således var udbuddet af ejerlejligheder 4,4 procent højere i januar end året før.

Tallene er et udtryk for, at priserne i de store byer nu er kommet op i et så højt leje, at der er opstået et meget attraktivt bytteforhold mellem lejligheder og villaer, vurderer lektor Morten Skak fra SDU’s Center for Boligformidling.

Han kan sagtens forstille sig, at boligejerne i forstadskommunerne vil opleve større procentvise stigninger end lejlighedsejerne i de kommende år.

»Prisstigningerne rykker længere væk fra København nu. Det der sker i øjeblikket er, at priserne er blevet så høje i København, at mange, der før var teknisk insolvente, bliver solvente igen, og derfor kan flytte væk fra byerne,« siger Morten Skak.

Han forklarer desuden, at de mange projektbyggerier i de større byer også er begyndt at slå igennem i udbudstallene.

Han bakkes op af kommunikationsdirektør for boligsiden, Birgit Daetz.

»Salgsprisen på ejerlejligheder er steget markant det seneste år, og det har fået mange til at sætte boligen til salg, fordi de har kunnet få en god pris. Det har gjort, at udbuddet er steget trods et kanonhøjt antal solgte lejligheder det seneste år«, siger hun.

Det er især i Region Hovedstaden, at udbuddet af ejerlejligheder er skudt i vejret. I januar lå det hele 13,8 procent over niveauet i januar 2015. I Region Sjælland og Syddanmark er der også flere ejerlejligheder til salg i januar end for et år siden, mens udviklingen i Region Midtjylland og Nordjylland går den anden vej.