Boligøkonom: Duegården er et enkeltstående skrækeksempel

Det er gået helt galt i andelsboligforeningen Duegården, fordi andelshaverne har kombineret en alt for optimistisk vurdering med stærkt risikable lån. Uafhængig boligøkonom kalder Duegården et enkeltstående tilfælde.

Den gældsplagede andelsforening Duegården får ikke lov at gå konkurs alligevel. Østre Landsret ophævede fredag dermed en tidligere kendelse fra Sø- og Handelsrettens. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det langstrakte opgør mellem andelsboligforeningen Duegården og Nykredit kan blive endnu længere, da andelshaverne nu forsøger at få prøvet sagen i Højesteret. Duegården tabte fredag formiddag retten til at lade den stærkt gældsplagede boligforening gå konkurs ved Østre Landsret.

Fra Nykredits lejr lyder hovedbudskabet, at sagen har afgørende betydning for landets långivere. Bekymringen har været, at hvis Duegården fik lov til at gå konkurs, ville andre foreninger følge trop og gøre det svært at drive bank på andelsmarkedet.

Den uafhængige boligøkonom Curt Liliegreen, fra Boligøkonomisk Videncenter, mener dog ikke, at sagen om Duegården har en størrelse, der for alvor ville kunne »rokke båden.«

»Jeg vurderer ikke, at det er så voldsomt, så det vil kunne påvirke boligøkonomien helt generelt. Det er sagen trods alt ikke stor nok til. Nykredit har jo argumenteret for, at det kunne sprede sig og blive meget kostbart. Der er en risiko for, at det kunne sprede sig til andre andelsboligforeninger, men jeg vurderer ikke, at der er det, man kalder en »moral hazard« på sigt,« siger Curt Liliegreen, der beskriver Duegården som et enkeltstående tilfælde.

»Når foreningen er havnet i denne situation, så skyldes det et sammentræf af uheldige omstændigheder. For det første valgte foreningen umiddelbart efter stiftelsen at få en valuarvurdering, hvor værdien blev vurderet voldsomt op. Derefter blev den belånt med ikke bare en swapaftale, men også med et rentetrappelån,« siger boligøkonomen.

Han mener, at nogle andelshavere har været for »blåøjede« og ikke har forstået og sat sig grundigt nok ind i markedsmekanismerne, hvilket nu kommer til at koste dem dyrt.

Boligøkonomen tvivler på, at andre andelsboligforeninger vil begå lignende fejl.

»Jeg vil mene, at den her meget ukritiske tro på valuarvurderinger på toppen af en boble blandet med optagelsen af meget risikable lån næppe er noget, vi vil se igen,« siger Curt Liliegreen.

De desperate andelshavere i Duegården hæfter i dag for en gæld på næsten 500 mio. kr.