Boligmarkedets fald dybere end tidligere kendt

Endelige tal for boligpriser viser, at fjerde kvartal i 2008 indeholdt et historisk fald i priserne på boliger. Værst gik det ud over ejere af sommerhuse.

Fjerde kvartal i fjor viste store prisfald på boliger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Ernst van Norde

Priserne på især sommerhuse men også villaer og lejligheder tog et historisk brat dyk i fjerde kvartal 2008 - et langt dybere dyk, end det hidtil har været kendt, og det største dyk i statistikkens 17-årige levetid.

"Tallene viser helt overordnet, at boligmarkedet fik en hårdere medfart i fjerde kvartal end hidtil antaget," siger cheføkonom i BRF Kredit Ulrikke Ekelund.

Den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik, der viser samtlige bolighandler i kvartalet, afslører prisfald på 11,9 procent på sommerhuse, 7,7 procent på villaer samt 6,1 procent på lejligheder på bare et kvartal.

Det giver samlede tab på årsbasis på 13,2 procent på sommerhuse, 12,7 procent på lejligheder samt 10,5 procent på huse.

Dermed var de reelle prisfald langt større end den anden uafhængige opgørelse af boligpriser fra Realkreditrådet. De viste et fald på kun 3,3 procent i kvartalet, mens Danmarks Statistik afslører et samlet tab for alle boligtyper på over fire procentpoint mere - 7,7 procent.

Cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian kalder tallene for fjerde kvartal 2008 for "rædsomme".

"Boligmarkedet blev i 4. kvartal sidste år ramt af kombintationen af finanskrise, stigende usikkerhed om den fremtidige ledighedsudvikling og uroen omkring kronen, som sendte de danske renter op på et meget højt niveau. Det er derfor ikke overraskende, at boligkøberne trak følehornene til sig, og de få salg, som rent faktisk blev indgået, alle indebar en betydelig prisnedgang. Handelsaktiviteten er i perioden fra 4. kvartal 2007 til 4. kvartal 2008 faldet med over 40 procent for alle ejendomstyper," påpeger han.

Det afspejler sig også i, at boligkøbere ifølge en analyse fra Sydbank kan få nedslag på en fjerdedel af udbudsprisen. Bankens beregninger viser, at forskellen mellem gennemsnittet af udbudspriserne og de priser, boligerne reelt bliver handlet for, er på 26 procent.

"Udviklingen tyder på, at selv om udbudspriserne er faldet en del, så er det altså stadigvæk langtfra tilstrækkeligt til at indhente de priser, som boligerne reelt kan handles til på markedet, og at det er en vigtig grund til, at handelsaktiviteten stadig er meget lav," siger chefanalytiker i Sydbank, Christian Hilligsøe Heinig til Børsen.

Men blandt andre Steen Bocian mener at kunne vejre morgenluft for boligmarkedet.

"Kigger vi på den aktuelle udvikling, så er presset på boligmarkedet ved at lette. Særligt de korte renter er faldet markant, og dertil kommer, at prisfaldene i sig selv også har gjort boligkøb mere overskueligt. Vi tror fortsat, at priserne vil falde en tid endnu, men tempoet vil blive væsentlig lavere," siger han.

Hans kollega Ulrikke Ekelund fra BRF Kredit peger også på de aktuelle skattelettelser og nye overenskomster, der vil give danskerne et større rådighedsbeløb i det kommende år.