Boligmarkedet ramt af guldfeber

KLUMME: Det er svært ikke at blive revet med, når ejendomsmæglere skaber ren Klondike-stemning på det københavnske boligmarked. Men slå koldt vand i blodet og undvig lidt for smarte træk, skriver Berlingskes Søren Martin Olsen.

Som ung førstegangsboligsøgende var det en næsten skræmmende oplevelse at møde ejendomsmæglere ved åbent hus-arrangementer. Klummeskribenten modstod presset, men opfordrer mæglerne til at tage mere hensyn til kunderne - og måske hæve tilliden til branchen. Foto: Liselotte Sabroe. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter guldfund ved Bonanza Creek i 1896 valfartede tusindvis af lykkejægere til Klondike med en vaskepande og en hakke. Håbet var at komme før alle andre for at skaffe sig del i rigdommene.

På samme måde strømmer tusindvis af potentielle tilflyttere i øjeblikket til det københavnske boligmarked, der i mange tilfælde udgøres af unge købere og i nogle tilfælde deres forældre, som vil sikre sig en god bolig til deres børn.

Det er ejendomsmæglerne glade for, da de ofte kan gå grinende ned til banken – så hurtigt går det med at tjene penge for tiden. Faktisk rider en del mæglere tilsyneladende så meget på en bølge, at de i høj grad er skyld i guldgraverstemningen på det københavnske boligmarked.

Det har jeg oplevet på nærmeste hold, da jeg som ung førstegangskøber er gået på boligjagt efter at have boet til leje på Frederiksberg i knap to år.

Da jeg første gang i december så mig lun på en toværelses ejerlejlighed beliggende på kanten mellem Vanløse og Frederiksberg, greb jeg lettere febrilsk min mobiltelefon for at bestille en personlig fremvisning hos en mægler.

Boligkøb er og bliver i min optik en af livets store beslutninger, og det var derfor ikke uden spænding, at jeg mødte op et kvarter før, men til stor overraskelse var jeg ikke den eneste. Foran hoveddøren stod to mødre med deres sønner og ventede på mægleren, og jeg følte pludselig, at jeg var en del af et ikke-aftalt åbent hus-arrangement.

Nuvel, man er vel boligsøgende, så der var ikke andet for end at vente på mægleren, der ankom en smule forsinket. Til gengæld lod den arrogante og bedrevidende mægler os hurtigt forstå, at vi skulle slå til med det samme, hvis vi var interesserede, for der var altså mange købere, der stod på spring til en lejlighed som denne.

På grund af de øvriges tilstedeværelse fik jeg aldrig svar på alle mine spørgsmål, og selv om jeg kunne have givet mægleren et kald efterfølgende, forsvandt forelskelsen for lejligheden under den fremvisning, der nærmere virkede som en auktion.

Historien gentager sig

Det måtte da være et enkeltstående tilfælde, tænkte jeg, men hver gang jeg siden har været til en fremvisning, har der været andre interesserede. Senest i tirsdags hvor en potentiel køber gik ud af døren, som jeg trådte ind, da jeg kiggede på en lækker lejlighed på Amager med New Yorker-væg.

Denne gang fortalte ejendomsmægleren mig straks, at fire købere stod klar til at købe lejligheden, og at jeg derfor gerne skulle byde mindst 50.000 kr. over den i forvejen høje købspris senest dagen efter. Puha, et pres, men heller ikke her lod jeg mig rive med.

Som køber er det på den ene side en god service at vide, at man ikke har oceaner af tid. På den anden side er oplysningen et stort irritationsmoment, som mæglerne udnytter i stor stil.

»Hvem kommer først til denne enestående lejlighed med billige fællesudgifter?« som en københavnermægler skriver på sin hjemmeside.

Forhåbentligt begynder mæglerne på et tidspunkt at tage mere hensyn til deres kunder. Måske det også kunne være med til at hæve ejendomsmæglerbranchens bundlave troværdighed. Guldet skal jeg i hvert fald nok finde med tiden.

LÆS MERE