Boligmarkedet er langtfra en prisboble

Der er fortsat plads til store prisstigninger i København, siger eksperter, der mener, at priserne blot er ved at korrigere sig til det rette niveau.

De stigende priser på ejerlejligheder i bl.a. København får ikke eksperter til at tale om en decideret prisboble, og de mener i øvrigt, at boligspekulanter udgør den største fare for en prisboble Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Den seneste tids prisstigninger på boligmarkedet særligt i København skyldes i høj grad et efterlæb fra finanskrisen, hvor handlerne gik i stå, og priserne dykkede kraftigt de fleste steder. Derfor skal man endnu ikke være nervøs for, at boligmarkedet rammer ind i en ny prisboble, siger flere eksperter.

Ifølge Morten Skak, ekspert i boligøkonomi og lektor ved Syddansk Universitet, er boligpriserne i København faldet for meget under krisen, og derfor er det naturligt, at de stiger i øjeblikket for at nå op til det rette niveau.

»Jeg synes ikke, at man kan sige, at det går for stærkt endnu. Man skal jo se det lidt i sammenhæng med, at vi har haft kraftige prisfald. Så det er jo i nogen grad en korrektion af nogle boligpriser, som efter min mening kom for langt ned. Og dermed er korrektionen – selv om den måske kommer lidt hurtig – ikke så gal. Og det er klart, at det afspejler selvfølgelig forholdet mellem udbud og efterspørgsel; at der er trængsel om boligerne,« siger han.

Boligboble eller ej

Alene den seneste måned er priserne på ejerlejligheder i Region Hovedstaden steget med 1,7 pct., viser Danske Bank og Homes ejerlejlighedsprisindeks. Dermed er priserne steget hver eneste måned i over et år, og det har ført til, at lejlighederne nu prissættes 17,8 pct. højere end samme tid sidste år.

For nylig udtalte Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian, at der er risiko for en ny prisboble på boligmarkedet. Hans kollega i Danske Bank, økonom Jens Nærvig Pedersen, slår dog fast, at der endnu er et godt stykke vej til en egentlig boble.

»Vi skal lige starte med at slå fast, at vi mener ikke, at der er en boble endnu. Priserne er ikke steget så meget, at vi er i det, vi kan kalde en boble. Men hvis priserne fortsætter med at stige i det nuværende tempo de næste par år, så vil det formentlig ikke være et holdbart prisniveau, og så kunne man godt frygte, at der vil ske det, at priserne vil korrigere sig lidt nedad igen,« siger han.

Han ser dog umiddelbart ingen risiko for, at priserne vil falde i det kommende stykke tid. Det skyldes blandt andet, at priserne kommer fra et for lavt leje, i forhold til hvor de bør være, samt at der er ved at komme gang i samfundsøkonomien igen.

»Boligmarkedet vil være hjulpet af, at der kommer gang i økonomien igen, og det tyder på, at det begynder at gå bedre med økonomien. Samtidig er der også udsigt til lave renter det næste stykke tid, og det vil også holde hånden under boligmarkedet. Så vi ser ikke en fare for, at priserne vil falde det kommende stykke tid,« siger han og tilføjer, at det mest sandsynlige vil være, at priserne fortsat vil stige, men i et lavere tempo end hidtil.

Boligspekulanter er den største risiko

Tal fra Realkreditrådet viser, at ejerlejlighederne i Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune langtfra er de kommuner, hvor priserne er steget mest. Således er begge kommuner uden for top ti på Realkreditrådets opgørelse over de handlede priser. Her er priserne på ejerlejligheder i København steget 10,5 pct. fra første kvartal 2012 til første kvartal 2013, mens de i Frederiksberg Kommune er steget 10,3 pct.

Også i BRFkredit er man tilbageholdende med at tale om en decideret prisboble.

»En definition på en sådan boble findes faktisk ikke, men hvis priserne gennem længere tid stiger mere, end vi kan forklare, og folk køber bolig for at lave en god investering snarere end for at bo der, så har vi noget, der minder om en boble,« siger chefanalytiker i BRFkredit Mikkel Høegh.

Netop risikoen for, at udsigten til stigende priser på ejendomsmarkedet får spekulanter til at købe boliger for investeringens skyld, er ifølge Morten Skak den største risiko for, at vi rammer ind i en prisboble.

»Hvis et for stort element i efterspørgslen er det spekulative – altså man køber ikke, fordi man har behov for boligen, men for at tjene penge – så får man en efterspørgsel, som på et tidspunkt vil forsvinde. Og så får man boblen, der brister,« siger han og tilføjer, at det ikke er i nærheden af at ske endnu:

»Det kan ske, men det vil jeg ikke råbe op om endnu. Jeg oplever det stadigvæk som en korrektion af nogle priser, der kom for langt ned.«