Boligmarkedet buldrer afsted: Hvert femte hus sælges på en måned

Omsætningen på boligmarkedet er ikke set hurtigere siden før finanskrisen, melder ejendomsmæglerkæden Nybolig. Dog fortsat stor forskel på land og by.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligmarkedets positive udvikling med faldende udbud og stigende priser bekræftes af ejendomsmæglerkæden Nybolig, som melder, at hvert femte hus nu sælges inden for den første måned.

Det er en indikation af, at boligmarkedet for alvor er ved at lægge den krise bag sig, som udfoldede sig i slutningen af nullerne, mener ejendomsmæglerkædens pressechef, Kim Pauli

»I gennemsnit sælges hvert femte hus nu inden for en måned. For fem år siden var det kun omtrent hvert 10. hus. Næsten en tredjedel af husene hos Nybolig er i år blevet solgt på under 60 dage – i 2009 var det kun godt hver fjerde, der fandt en ny ejer inden for to måneder. Det er en god indikation på, at boligmarkedet er ved at komme i omdrejninger igen, siger han.

Samme billede tegner sig i tallene, som Realkreditrådet offentliggjorde torsdag i sidste uge. Heraf fremgik det, at boligudbuddet svinder ind på trods af, at flere boliger sættes til salg.

I alt er der 56.096 ejerboliger til salg fordelt på 38.474 parcel- og rækkehuse, 6.487 ejerlejligheder og 11.135 fritidshuse. Det er godt 3.300 færre sammenlignet med årsskiftet sidste år. Boligudbuddet er faldet over hele landet for alle ejendomstyper. Samtidig stiger priserne.

Udbudsprisen på huse er 2,2 procent højere end sidste år, og udbudsprisen på ejerlejligheder er øget med 8,1 pct. Der er prisstigninger i de fleste dele af landet, men både for huse og lejligheder er prisstigningerne fortsat størst omkring Hovedstaden.

Det er samtidig entydigt i Hovedstadsområdet at boligerne sælges hurtigst. Her er det hvert fjerde hus som kan fjerne 'til salg'-skiltet allerede inden for den første måned.

»I København, hvor økonomien er stærkest, er udviklingen mest markant. En fjerdedel af vores huse i hovedstadsområdet sælges nu i løbet af 30 dage og mere end 40 procent inden for de første to måneder. Kun ca. 20 procent af husene er til salg i mere end seks måneder,« siger Kim Pauli.

I egnene langt fra større byert tager det længere tid at lægge krisen bag sig. I Vest- og Sydsjælland er et af de områder, som blev hårdt ramt, og her er det fortsat kun halvdelen af boligerne, der bliver solgt inden for et halvt år.

16 procent af de huse, som Nybolig solgte i den landsdel havde forinden været til salg i mere end to år.