Boligmarked på listesko mod bedre tider

  Det kan hurtigt blive værre, hvis der sker dårligt og uventet nyt. Men der er efterhånden en del tegn på, at det langsomt – men sikkert begynder at gå mod lidt bedre tider på det københavnske boligmarked.  

Nedturen på det københavnske boligmarked kan være overstået. København vil i hvert fald med stor sandsynlighed blive det sted, hvor priserne først retter sig. Når det kommer til andre dele af Danmark, så er priserne fortsat under pres, og salgstiderne er på vej op. Selv Nordjylland, som ind til videre stort set ikke har mærket noget til boligkrise eller prisfald, bliver nu presset. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Scanpix

Tre års massiv nedtur på især det københavnske boligmarked ser ud til at lakke mod enden.
Priserne er da også faldet så kraftigt på det sidste, at det overgår selv nedturen efter den dramatiske kartoffelkur i midtfirserne.
Det er sket på trods af, at renten er faldet, indkomsterne er steget, og skatten er sat lidt ned på det sidste. Alt sammen faktorer, der normalt burde sende priserne op.

»Det markante prisfald har i kombination med den lavere rente og større disponible indkomster gjort det betydelig billigere at få foden inden for på boligmarkedet,« siger Tore Damgaard Stramer, der er økonom i Danske Bank.
»Det betyder, at der i dag er en langt bedre sammenhæng mellem folks indkomster og prisen for at købe en ny bolig,« tilføjer han.
Samme konklusion er storbanken Nordea netop nået frem til. De har regnet ud, at en unge førstegangskøber, som står uden en klink på lommen, nu skal bruge 30 procent af sin indkomst efter skat på at købe en typisk bolig i Hovedstaten.
 

Det lysner i København

»Da priserne toppede, var den andel oppe på 40 procent. Så der er virkelig sket noget. Nedturen på det københavnske boligmarked kan derfor  i bedste fald være overstået. København vil i hvert fald med stor sandsynlighed blive det sted, hvor priserne først retter sig,« siger cheføkonomi Nordea, Helge J. Pedersen.
Tore Damgaard Stramer hæfter sig ved, at flere ser ud til at vove sig ud i jagten på en ny bolig. Endda i så stor grad, at der nu er færre boliger til salg end før.
Tal fra ejendomsmæglerkæden Home viser da også, at der i april blev solgt pænt flere både huse og lejligheder lige omkring København, end ved årets begyndelse.

Fortsat er der dog 2.950 lejligheder til salg i København, hvilket er mange set i et historisk lys. Men det er 1.000 færre end for et år siden. Af parcelhuse i Nordsjælland er der 3.600 til salg, og det tal var også over 4.000, da det toppede.
At en del boliger forsvinder fra nettet og tages ned behøver ikke nødvendigvis at være udtryk for, at de sælges.
Nogle vælger måske at leje deres bolig ud, eller opgiver salget helt. Derfor kan statistikken over udbud og liggetider ikke entydigt tages som udtryk for, at der nu er flere handler.

Men hertil siger lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet, Morten Skak, at ejendomsmæglerne på det sidste har gjort ganske meget ud af at fortælle, at det nu går bedre.

»Det kan meget vel have fået flere til at sætte deres bolig til salg, fordi de nu tror, at den nemmere kan sælges. Så det burde faktisk have ført til at stigende udbud af boliger. Men udbuddet er rent faktisk faldet lidt,« siger han.
 

Fortsat under pres

Når det kommer til andre dele af Danmark end lige København, så er priserne fortsat under pres, og salgstiderne er på vej op. Selv Nordjylland, som ind til videre stort set ikke har mærket noget til boligkrise eller prisfald, bliver nu presset.

»Så det er de steder, hvor priserne først steg mest, og siden også er faldet mest, der nu ser ud til at få det lidt bedre. I andre dele af landet, og uden for København, går det knap så godt. Så der er tale om en slags fastforskydning på boligmarkedet, hvor udviklingen i øst langsomt rykker mod vest,« siger Morten Skak.
 

Tre års boligkrise

Salgstiden for en lejlighed i København er faldet til 203 dage i april, viser nye tal fra Realkreditrådet. Det er 37 dage mindre end måneden før. Det går også hurtigere med at sælge et parcelhus i Nordsjælland. Her skulle den gennemsnitlige salgstid være faldet fra 239 dage i marts til nu 216 dage, svarende til lidt mere end syv måneder.

Den nuværende bolig­krise begyndte omkring hovedstaden i efteråret 2006, og har, hvis den klinger af nu, varet omkring tre år.
Krisen har mange af de steder, hvor prisfesten var mest løssluppen, da markedet boomede, barberet både 30 og 40 procent af priserne. Det gælder eksempelvis for mindre lejligheder på Nørrebro, Vesterbro og Østerbro – men det gælder også for større villaer i Gentofte og på Frederiksberg.
»Prisen på en Strandvejsvilla er nærmest halveret,« siger Helge. J. Pedersen.
Så det begynder igen at blive muligt for almindelige mennesker, at købe en lejlighed i København eller et hus rundt om byen.
Hvad der fortsat sætter boligmarkedet under pres, er så den hastigt stigende ledighed og generelle usikkerhed om fremtiden.
På det sidste er ledig­heden steget med over 10.000 personer om måneden. Fortsat er arbejdsløsheden dog under 100.000 ledige, hvilket er enestående lavt i forhold til før.

Samtidig klager især ejendomsmæglerne over, at realkreditinstitutterne og bankerne er blevet alt for forsigtige og kræver langt større rådighedsbeløb og udbetalinger, før de udbetaler et boliglån. Selv familier med gode indkomster og sikre job risikerer et afslag, påstår mæglerne.
Men kommunikationschef i Nordea, Claus Christensen, siger hertil, at de kreditvurderer folk på præcis samme måde som før.
»Vi kræver ikke mere i udbetaling, og vi kræver heller ikke større rådighedsbeløb end tidligere. Har man en god økonomi, kan man fortsat få et lån hos Nordea Kredit,« siger han.