Boligmarked i langsom bedring

Det lysner lidt på det danske boligmared, viser ny analyse. Men det betyder ikke, at det hele bare kører for fuld tryk fremad.

Efter kraftige prisfald på boligmarkedet falder udbudspriserne nu ikke så meget som tidligere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Linda Henriksen

Det danske boligmarked er i bedring fra en historisk dårlig helbredssituation, vurderer Sydbank i en ny analyse. Optimismen har sit afsæt i blandt andet de rekordlave korte renter, stigende disponible indkomster og kraftige boligprisfald, der alt sammen gør det lettere for unge førstegangskøbere at få fodfæste på boligmarkedet

Men bedringen kan især ses ved, at boligsælgerne for tiden justerer deres udbudspriser væsentligt mindre ned end tidligere, vurderer banken. I juli lå det samlede nedslag i udbudspriserne i forhold til de udbudte boliger på det laveste niveau siden december 2007.

»Så der er visse tegn på en bedring, men boligsælgerne skal ikke tro, at træerne er på vej til at vokse ind i himlen. Der er stadig store udfordringer forude i form af blandt andet stigende ledighed, og vi har også set en fortsat voksende kløft mellem de faktiske handelspriser og priserne på de udbudte boliger. Køber og sælger står stadig langt fra hinanden,« siger Christian Hilligsøe Heinig, der er chefanalytiker i Sydbank.

Han vurderer også, at de relativt små nedslag, der er givet i udbudspriserne i juli, kan være en enlig svale hen over ferien. Så i de fleste tilfælde vil alle, der skal sælge bolig, fortsat være tvunget til at skære pæne lunser af prisen, før et salg finder sted.

»Men nedslaget er mindre end før, og det skyldes formentlig, at den store panikreaktion i kølvandet på den voldsomme finansielle turbulens mod slutningen af sidste år og i starten af i år har fortaget sig. Ligeledes er renterne blevet sat ned med rekordfart, og de historisk lave korte renter bidrager til, at det er blevet markant billigere at købe ny bolig. Den effekt forstærkes af, at vi også har set historisk store prisfald på boligmarkedet,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Fortsat er ledigheden dog hastigt stigende, hvilket trækker i modsat retning. Der er fortsat også et meget stort udbud af boliger og lange salgstider. Der er med andre ord ikke tale om, at alt nu går som smurt i olie. Markedet for bolighandel er fortsat meget trægt, men dog lidt mindre negativt end før.