Boligmarked i dødvande

Boligmarkedet står i stampe og venter på, at valget til Folketinget bliver overstået og der igen kommer ro omkring boligskatter og låneformer.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligpriserne steg overraskende meget i 2010, hvor der var prishop på over ti procent mange steder omkring København. På landsplan var udviklingen derimod mere afdæmpet. Men hvad sker der i år? Er festen for boligejerne slut? Eller er festen for unge førstegangkøbere, som får stor glæde af lavere priser, først nu ved at starte for alvor?

Det har vi spurgt en række eksperter om, og lektor Morten Skak fra Syddansk Universitet siger, at der sandsynligvis ikke vil ske ret meget på boligmarkedet, før valget til Folketinget er overstået.

»For der er står usikkerhed, om der kommer en stramning af den ene eller anden slags. Politikerne beskylder hinanden for at de vil ændre vilkårene for boligejerne efter et valg, og alene usikkerheden om, at det måske sker, får mange til at holde igen,« siger Morten Skak. Men der er også et nedadgående pres på priserne fra andre forhold.

  • Renten er eksempelvis stigende. Endnu er det kun ganske lidt, at den korte F1-rente rent faktisk er steget. Den er fortsat nede på 1,9 procent. Men de fleste venter, at pilen peger opad, og det er med til at få de fleste til at tænke sig om en ekstra gang, før de tager store lån med variable renter til boligkøb hos realkreditten.
  • Der er uro om de afdragsfrie lån og boligskatterne. Politikerne lover godt nok, at der ikke skal pilles ved noget. Men samme løfter er de kommet med flere gange før, hvorefter der alligevel er kommet indgreb, som har kostet boligejerne dyrt. Så efter et valg kan indgreb, som rammer boligejerne ikke udelukkes.

  • Der er mange boliger til salg, og øget udbud er noget, der har det med at presse priserne.

  • Værdien af rentefradraget begynder snart at falde

  • Endelig er der for tiden en del generel usikkerhed, fordi dansk økonomi udvikler sig svagt, og mange frygter at miste jobbet. Det gør, at mange venter og ser tiden an, før de træffer store beslutninger.

Men der er også ting, som løfter priserne:
  • Renten er nok stigende, men fortsat uhyre lav.

  • Befolkningen især i København vokser ret kraftigt i disse år og det betyder øget efterspørgsel efter gode familieboliger.

  • Købekraften gennem især 2010 steg ganske kraftigt hos mange, fordi skatten blev sat ned, lønnen steg mere end priserne og renten dykkede.

»Men samlet venter vi kun en ganske lille prisstigning frem mod nytår. Formentlig kun et par procent, også omkring København,« lyder det fra seniorøkonom i BRFkredit, Mikkel Høegh.

Ejendomsmægler Lone Bøgh Henriksen, der driver hele 10 Home-butikker i Nordsjælland og København, mærker også en lidt usikker stemning. »Året startede godt med et stigende salg. Men i slutningen af april gik det hele pludselig i stå. Køberne blev pludselig usikre. Det skyldes formentlig, at der er usikkerhed om en hel masse ting. Det gælder ikke bare Folketingsvalget, men også hvad der sker med efterlønnen, hvad der sker med de afdragsfrie lån og hvad der sker med renten. Der er en masse usikkerhed, som får mange til at holde igen. Så boligmarkedet træder lidt vande lige nu. Men priserne holder sig nogenlunde uændret ind til videre i vores område,« siger Lone Bøegh Henriksen.

Samtidig peger Lone Bøegh Henriksen på, at København er fortsat uhyre attraktiv for mange.

»Der er rigtig mange, som gerne vil købe bolig i København og Nordsjælland, og der er også mange som har gode job med gode lønninger. Så køberne er i markedet, og et lyspunkt er da også, at vi netop har solgt 24 nybyggede rækkehuse på én weekend på Margretheholmen på Holmen i København. Det siger lidt om, hvor stærkt det kan gå,« siger Lone Bøegh Henriksen.

På længere sigt tror Morten Skak dog, at priserne vil stige pænt, men kun omkring de store byer i Danmark.


»For der er ved at komme en metropoldannelse i Danmark, hvor flere og flere søger ind mod de større byer. Der sker en koncentration af befolkningen omkring de store byer, og det vil formentlig gøre de geografiske forskelle på boligmarkedet større fremover,« siger han.