Boligmarked fortsat underdrejet

Der er flere boliger til salg end nogensinde før og det tager længere tid at få dem solgt. Det viser nye aktuelle tal fra Realkreditrådet.

Foto: Foto: Colourbox

Rekordmange 62.638 boliger er nu til salg i hele Danmark. Det er det højeste tal nogensinde. Det dækker over både villaer, lejligheder og sommerhuse.

Samtidig falder udbudspriserne. Det vil sige, at boligsælgere sætter deres hus eller lejlighed til salg til en stadigt lavere pris.

Salgstiden er dog gået lidt ned på det sidste. Det viser nye tal fra Realkreditrådet, der netop er udsendt.

Fortsat tager det dog meget længere tid, end for ét år siden, at sælge en bolig i Danmark.

Men fra marts til april har der været en lille nedgang i de såkaldte liggetider. Det behøver dog ikke være ensbetydende med, at der gennemføres flere handler. Der er nemlig også en del, som dropper at sælge deres bolig.

Alene et parcelhus tager det nu 213 dage at sælge. Det er 41 procent længere tid, end for ét år siden.

”For ejerlejligheder er billedet nogenlunde det samme - udbudstiden stiger og udbudsprisen falder. Til gengæld står der nu færre ejerlejligheder til salg. Nedgangen betyder, at der nu er 17 procent færre udbudte ejerlejligheder til salg, end for et år siden,” siger chefanalytiker  i Sydbank Christian Hilligsøe Heinig.

Det store fald i udbuddet af ejerlejligheder skyldes mulighed, at der er ved at komme liv i markedet igen og der gennemføres flere salg.

Men det kan også hænge sammen med, at flere opgiver et salg og lejer deres bolig ud i stedet for. Der kommer også langt færre nye projektlejligheder på markedet end før. Cheføkonom Ulrikke Ekelund fra BRFkredit siger på baggrund af de nye tal, at ”der endnu ikke er entydige tegn på, at boligmarkeder er i bedring.”

Hos konkurrenten, Realkredit Danmark, siger Elisabeth Toftmann Asmussen, at der samlet tegner sig et billede af et boligmarked, hvor priserne fortsat falder.

”Det understreger at vi er inde i en periode, hvor det danske boligmarked tilpasser sig en ny virkelig med lavere - og mere realistiske - priser.”

Sydbank har regnet ud, at hvis alle de boliger der står til salg nu, skulle sælges til de aktuelle salgstider, så ville det tage næsten to år, at få tømt alle hylder. Da det gik stærkest tilbage i efteråret 2005 tog det blot fire måneder  at få solgt alle boliger til salg ved den daværende handelsaktivitet.

”Så der er en enorm pukkel af ledige boliger nu. Men afstanden mellem køber og sælger er også blevet større. Udbudspriserne har slet ikke kunnet følge med handelspriserne ned, og i øjeblikket er udbudspriserne mere end 26 procent over de faktiske handelspriser - det er den højeste forskel, der er registreret gennem statistikkens historie, der går tilbage til 2004,” siger Christian Hilligsøe Heinig.