Boliglån kan bortfalde ved prisfald

Flere boligejere har problemer med at få det aftalte lån hjem fra realkreditten.

De faldende boligpriser har bragt nogle boligejere og boligkøber i vanskeligheder, fordi de simpelthen ikke kan få det lån hjem, de tidligere har aftalt med realkreditten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Linda Henriksen

Inden du går i gang med en større ombygning af boligen eller sætter din underskrift på et boligkøb et stykke ude i fremtiden, så tænk en ekstra gang over, hvordan du vil få finansieringen på plads. En række sager i Realkreditankenævnet viser nemlig, at man kan komme til at stå tilbage med en bolig til flere millioner kroner - og intet lån til at betale for boligen. Sådan lyder advarslen fra Forbrugerrådet.

Situationen opstår for eksempel, når man får bevilget et lån til en større ombygning af huset. Når ombygningen er gennemført mange måneder senere, så er boligpriser faldet så meget, at realkreditlånet ikke længere ligger inden for de lovbefalede 80 procent af ejendommens værdi. I en konkret sag fik en familie afslag på sin klage til Realkreditankenævnet, fordi den burde have orienteret sig om risikoen for netop dette. De skulle have nærlæst "det med småt".

Lånet var alt for stort

I en anden sag fik en kvinde ret i sin klage, men kun fordi realkreditselskabet begik en fejl. Hun havde skrevet under på købet af en projektlejlighed, men da den stod færdig to år senere, var værdien raslet ned. Det lovede lån var derfor alt for stort.

Når hun alligevel fik sin vilje, skyldes det, at selskabet havde været for længe om at behandle sagen, og dermed faldt prisen på boligen yderligere.

Aftal en "Plan B"

Forbrugerrådets cheføkonom Carsten Holdum siger, at man derfor skal være yderst varsom i sager som disse. Og man skal være opmærksom på, at tilsagn fra banker og realkreditten er fyldt med forbehold.

"Disse sager viser, at forbrugerne kommer alvorligt i klemme i en periode med faldende priser på fast ejendom. Uanset at det bliver håndteret godt i de fleste sager, er der simpelthen for mange, hvor det går galt. Og det giver den enkelte forbruger voldsomme tab," siger Carsten Holdum.

"Den bedste beskyttelse er at lave et såkaldt ’finansieringsforbehold’ i købsaftalen. Og så bør man altid have aftalt en plan B med bank eller realkredit, sådan at man har ret til et banklån, hvis der ikke må gives realkreditlån,” siger Forbrugerrådets cheføkonom Carsten Holdum.

Læs også: Afdragsfrihed varer ikke evigt