Boligkøberes udvalg det laveste i lille årti

Antallet af boliger til salg faldt igen i februar og har ramt et punkt, der ikke er set siden 2008.

Arkivfoto. Antallet af boliger til salg faldt igen i februar og har ramt et punkt, der ikke er set siden 2008. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Potentielle huskøbere har fået markant mindre at vælge imellem. Det viser den seneste statistik fra Realkreditrådet.

I alt var der 34.759 parcel- og rækkehuse til salg i februar, 1300 færre end i februar sidste år. Ifølge Realkreditrådet er det det laveste niveau siden foråret 2008.

»I forhold til for et år siden er der færre huse til salg over det meste af landet med undtagelse af Østsjælland og Københavns omegn, hvor der er kommet flere »til salg-skilte« i forhaverne rundt om på villavejene.«

»Der er kommet mere gang i boligmarkedet gennem de senere år. Der sættes flere huse til salg, men samtidig fjernes endnu flere huse fra ejendomsmæglernes hylder,« skriver Peter Jayaswal, direktør i Finans Danmark - sammenslutningen af Realkreditrådet og Realkreditforeningen - for ejendomsfinansiering.

Samtidig er priserne steget. Et hus på 140 kvadratmeter koster nu gennemsnitligt 2.140.000 kroner, 3,3 procent mere end for et år siden.

Hos Nordea noterer chefanalytiker Lise Bergmann sig, at antallet af boliger - både huse og lejligheder - til salg har været højt siden krisen.

»Overordnet set er der stadig meget til salg, og »10-års rekorden« skyldes derfor ikke, at udbuddet er voldsomt lavt lige nu, men snarere at vi har været gennem et årti, hvor der har været ekstremt meget til salg. Der skulle derfor ikke så meget til, før rekorden var i hus.«

D»a udbuddet af udbudte boliger var lavest i februar 2006, var der kun 28.047 boliger til i salg. I dag er tallet som sagt 51.987. Så selv om udviklingen bevæger sig i den rigtige retning, er der stadig et godt stykke vej igen«, skriver chefanalytikeren.

Med stigende priser og mindre til salg ser det ifølge Nordea ikke ud til, at boligejerne endnu er voldsomt nervøse over for den nye boligbeskatning, der er på trapperne.

Øget boligskat bør ellers sænke boligpriserne.

»Sælgerne sætter stadig prisen op, og det ville de næppe gøre, hvis de forventede faldende priser i de kommende måneder. I det tilfælde ville det være med at komme af med boligen, mens tid var,« skriver Lise Bergmann.