Boligkøbere skal vurderes individuelt

Det er slut med at få lån til boligkøb, bare man kan fremvise en lønseddel af en vis størrelse eller har et fast sum tilbage efter faste udgifter. Nu skal alle, der vil låne hos realkreditten, vurderes individuelt, fastslår Finanstilsynet.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Knudsen

Boligkøbere i København og Aarhus skal fremover have deres privatøkonomi vurderet individuelt, før de får adgang til et lån hos realkreditten. Faste mindstebeløb for indkomst før eller efter skat er fremover dømt ude. Inde er omvendt en mere personlig vurdering, hvor der lægges vægt på særlige forhold.

Det er Finanstilsynet, som lægger op til dette i en ny vejledning, og hos Realkredit Danmark siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig, at man for længst er gået væk fra helt sort-hvide lånegrænser, hvor man kan få lån af en vis størrelse, blot man har en indkomst over en særlig grænse.

Ser på den enkelte kunde

»Vi har en anbefaling, som hedder, at en familie med to børn skal have mindst 15.250 kroner til rådighed om måneden og en enlig 6.000 kroner efter skat, når alle faste udgifter til eksempelvis bolig, bil og forsikringer er betalt. Men det er kun en anbefaling. For hvis man over tid har haft et stort forbrug, kræver vi et større beløb, og hvis man over tid har kunnet klare sig for mindre og har været meget sparsommelig, er lånegrænsen mindre,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Hos Nordea Kredit oplyser boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, at de altid har vurderet deres kunder individuelt, og at faste lånegrænser aldrig har eksisteret hos dem.

»Vores lånegrænser afhænger af, hvordan folk har forvaltet deres økonomi tilbage i tid,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Heller ikke hos BRFkredit eksisterer der længere faste tommelfingerregler, og bolig­økonom Mikkel Høegh siger, at også de benytter en individuel vurdering, hvor kundens privatøkonomiske budget kigges nøje efter i sømmene.

»Vi har nogle overordnede retningslinjer. Men nogle familier har brug for at have et stort rådighedsbeløb. Andre kan klare sig med mindre. Men vi har ingen faste grænser. Vi ser på økonomien og på, hvor mange der bor i husstanden,« siger Mikkel Høegh.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Skal kigges nærmere efter

Hos Nykredit siger koncernchef Michael Rasmussen, at de nye forslag fra Finanstil­synet hver for sig ser fornuftige ud, men at realkreditinstituttet skal have kigget på summen af dem.

»Det er farligt at regulere boligmarkedet, og vi vil gerne have tid til at analyse konsekvenserne af det. Men det ser ikke ud til at få betydning for vores kreditpolitik,« siger Michael Rasmussen.

Han tilføjer, at Nykredit allerede nu foretager en individuel kreditvurdering.

»Vi har nogle minimumskrav, som vi ikke går på kompromis med. Men herudover er det altid en samlet vurdering af kundens økonomi, der er afgørende for, hvilke lån de kan få,« siger koncernchefen.