Boligkøbere låner flere penge af private

Flere og flere låner penge af private investorer til høj rente, når boligen skal finansieres. Én af dem er Carl-Johan Nielsen, der flere gange fik afslag på lån fra banker og realkreditinstitutter.

Da Carl-Johan Nielsen havde fundet det 130 kvm store hus i Dianalund på Vestsjælland sammen med kæresten, gik han til flere banker og realkreditinstitutter for at få finansieringen på plads. Men her blev han mødt af det ene afslag efter det andet. Han gik så den alternative vej og skaffede pengene gennem UdenomBanken på nettet. Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Drømmen om at købe sin første bolig eller flytte i noget dyrere kan slutte brat, hvis bankerne eller realkreditinstitutterne ikke vil låne dig penge. Men nu søger flere danskere alternative finansieringsmuligheder for at få fast ejendom under fødderne.

På to år er det samlede udlån fra de 11 største boligkreditformidlere, som ikke er banker eller realkreditinstitutter, steget fra 28 mio. kroner til lidt over én mia. kroner, eller hvad der svarer til en stigning på 3.800 procent. Det viser tal fra Tingbogen, som udlånsportalen UdenomBanken har udarbejdet.

Lånene bliver typisk formidlet gennem udlånsportaler, hvor platformene fungerer som mellemmand til investorerne. Her konkurrerer investorerne om at tilbyde det mest lukrative lån til boligkøberen, der har fået nej af bankerne og realkreditinstitutterne.

52-årige Carl-Johan Nielsen har valgt at optage lån gennem UdenomBanken, der er én blandt de alternative finansieringskilder til boliglån. UdenomBanken har i de seneste år oplevet voldsom vækst ved at formidle lån fra private til boligkøbere – også kaldet peer to peer-lån.

Sammen med sin kæreste ville Carl-Johan Nielsen købe et hus i Sorø Kommune, nærmere bestemt i byen Dianalund i Vestsjælland. Prisen lød på 595.000 kroner for 130 kvadratmeter bolig og 130 kvadratmeter kælder.

Nej, nej og nej

Men da han præsenterede boligen over for sin bank, var det alligevel ikke muligt at låne penge. Forløbet gentog sig hos flere banker og realkreditinstitutter.

»Jeg søgte mange gange om lån hos bankerne og realkreditinstitutterne. Hver gang fik jeg at vide, at jeg var blevet godkendt, og at jeg kunne købe hus. Men da jeg så kom med en opstilling, sagde de nej. De gav mig ikke nogen konkret begrundelse. Det kunne bare ikke lade sig gøre,« siger Carl-Johan Nielsen.

Curt Liliegreen er direktør i Boligøkonomisk Videncenter, der blev etableret i kølvandet på finanskrisen, hvor boligpriserne steg eksplosivt.

Han fortæller, at man i den finansielle sektor har taget ved lære af finanskrisen, og derfor er bankerne og realkreditinstitutterne blevet mere tilbageholdende over for at udstede lån til potentielle risikokunder og -områder.

Det er eksempelvis kunder, som ønsker at købe bolig i yderområderne.

»Hvis nogle er i stand til at låne ud til nogle af grupperne i yderområderne til en højere rente, som måske ikke har de allerbedste jobmuligheder, så er det kun fint og rationelt. Det er en form for markedsløsning, som lapper på nogle af de huller, som det danske realkreditinstitut har, hvis det skal fungere på den måde, som det altid har fungeret,« siger Curt Liliegreen.

Særlige lån til yderområderne

Diskussion om de mange afslag på realkreditlån i yderområderne blussede op sidste år. Med erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i spidsen foreslog regeringen, at realkreditinstitutterne skal have mulighed for at tilbyde særlige lån til folk, der ønsker at købe bolig i yderområderne. SF foreslog at oprette et særligt realkreditinstitut for yderområderne, ligesom der findes lignende modeller for landbruget.

For noget tyder på, at det er blevet sværere at optage lån, hvis man ønsker at bosætte sig i landets yderområder. Siden 2014, hvor Udenom­Banken gik i luften, har udlånsportalen formidlet lån for 250 millioner kroner over 428 lån, hvilket svarer til et gennemsnitslån på cirka 580.000 kroner. Udlånsportalen står dermed for omtrent en fjerdedel af alle boliglån, der formidles uden om bankerne og realkreditinstitutterne.

Her ligger Odsherred, Lolland og Guldborgsund Kommune i top tre over flest låneansøgninger pr. indbygger.

»Vi stiller en kreditvurdering til rådighed for långiver. Den foregår på fuldstændig samme måde, som hvis du gik ned i banken. Det præsenterer vi som en pakke for investorerne. Investorerne får en højere rente, og derfor er de også villige til at påtage sig en højere risiko. Det er klassisk markedsøkonomi,« siger udviklingsdirektør i UdenomBanken, Søren Scheibye.

Renten på fastforrentet lån, der formidles af udlånsportaler, ligger typisk på mellem fem og ni procent. Det er væsentligt højere end fastforrentet realkreditlån, hvor renten ligger på omkring tre procent.

Fik rente på syv procent

For Carl-Johan Nielsen, der til dagligt arbejder som ejendomsfunktionær med en fast månedlig indtægt, var alternativ finansiering hans eneste mulighed, hvis hans boligdrømme skulle realiseres.

»Jeg var en smule småsur og ked af det, fordi de først havde sagt ja og derefter nej. Jeg tænkte, at der må være andre muligheder. Så fandt jeg UdenomBanken på internettet, og så kontaktede jeg dem. Jeg var bevidst om, at det nok ville være lidt dyrere, men det havde jeg det fint med,« siger han.

Igennem UdenomBanken fik Carl-Johan Nielsen formidlet et lån til et rente på syv procent, og huset i Sorø blev efterfølgende handlet til 550.000 kroner.

Låntager vurderes ud fra helheden

Ifølge Søren Scheibye er private boligkreditformidlere et godt alternativ til boligfinansiering, hvis man først har fået nej af bankerne og realkreditinstitutterne. Han mener, at mange ender med at sidde fast i systemet, fordi de ikke kan opfylde bankernes og realkreditinstitutternes krav.

»Realkreditinstitutterne er meget tilbageholdende med at finansiere huse, der koster under 500.000 kroner, og dem er der mange af i de områder, vi modtager låneansøgninger fra, især i Guldborgsund Kommune og Lolland Kommune. Vores investorer fravælger ikke nogen på grund af området, men foretager en helhedsvurdering, hvor både økonomien og ejendommen bliver vurderet samlet,« siger Søren Scheibye.

Men ifølge Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, spiller mange faktorer ind, herunder geografi, indkomst og jobmuligheder, når banker og realkreditinstitutter vælger at give afslag på lån.

»God rådgivning fra den finansielle virksomhed er ikke nødvendigvis at sige ja til at udstede lån hver gang,« siger han.

Boligkreditformidlere, der ikke er banker eller realkreditinstitutter, står dog fortsat for en promille af det samlede boligudlån i Danmark. Således har realkreditinstitutterne udlån for ca. 1.800 mia. kroner, mens bankerne har udlån for omkring 300 mia. kroner til boligkøb, viser tal fra Danmarks Statistik. Dermed står udlån fra private investorer for 0,00048 procent.

»Årsagen til, at folk griber til udenoms­institutterne, er, at de er i stand til at få et lån, som de ikke ville kunne få fra et realkredit­institut. Almindeligvis er det sådan, at renten er højere, når man benytter de her udenomslånefaciliteter, end ved at gå ind i en bank eller realkreditinstitut,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea.

Hun deler dog ikke den opfattelse, at bankerne og realkreditinstitutterne udsteder færre lån end tidligere.

»Det er ikke mit indtryk, at Nordea afviser flere boligkøbere i dag, end vi gjorde for et, to eller tre år siden. Vi har ikke ændret på vores kreditpolitik. Det eneste, vi har ændret, er, at køberne selv skal stille med fem procent i udbetaling jævnfør den lov, der blev indført den første november,« siger hun.